/ / iStock/Getty Images
Нов случай на Африканска чума при диви свине е регистриран в Смолянско, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Положителната проба е от намерено мъртво диво животно от района на община Девин.

Забраняват всички дейности в 8 км зона, около новото огнище на Африканска чума в Доспатско

Припомняме ви, че миналата седмица се получиха и резултатите от още две проби на диви прасета, които бяха открити мъртви в района на Доспатско, които също се оказаха положителни за Африканска чума при диви свине.

Два глигана от Смолянско с положителни проби за Африканска чума

Така, засегнати от чумата се оказват територии, които са на обхвата на три общини в областта, като в това число влиза и Борино, тъй като първите случаи са открити на границата на тяхната територия.

Намериха мъртво диво прасе край Девин, изследват го за Африканска чума

За днес е свикано и заседание на Постоянната областна епизоотична комисия, която ще заседава в разширен състав, във връзка със създалата се тежка обстановка относно появата и разпространението на болестта Африканска чума по свинете в областта.

С капани намаляват популацията на глигани в Девинско

От началото на седмицата е ограничен  достъпът до ловностопанските райони, попадащи  в инфектираната зона край с. Змеица, в която бе установен случай на заразата Африканска чума при диви свине.

Над 95% от домашните прасета в Смолянско вече са заклани

Това става ясно от заповед издадена от Районната дирекция по горите. Ограничава се ловуването, дърводобив, туризъм, гъбарство и достъп на лица, които нямат отношение към мерките за контрол и ограничаване на заразата, съгласно издадена заповед на РДГ. Забраната за навлизане в горската територия, в която е установено огнището на АЧС остава в сила  до 12 октомври.  

Започна доброволното умъртвяване на прасета в Пазарджишко (СНИМКИ)

В територията, в която е наложено ограничението попадат дивечовъдните участъци „Омана” и „Извора-Кастракли”, както и ловностопанските райони Змеица, Чавдар, Борино. Зоната, в която в 3-месечен период няма да се допускат ловци, туристи, гъбари, дървосекачи и преминаващи външни лица, вече е обозначена с предупредителни табели.

БАБХ призовава за спазване на всички законови мерки относно загробването

В ограничената територия ще продължи наблюдението и контрола от страна на горски инспектори, екипи на горските стопанства и служители, свързани с прилагането на мерките за предотвратяване и ликвидиране на болестта.

11 мъртви глигани открити в Смолянско, без нови мерки срещу чумата в областта

Ще се издават разрешителни за достъп за извършване на неотложни дейности в инфектираната зона
. Случаите на неотложни дейности ще се преценяват от Областната епизоотична комисия.

Ще успее ли държавата да ограничи щетите от африканската чума?

Ветеринарните власти в Смолян очакват в следващите дни резултатите от изследването на останалите 8 проби от мъртви диви прасета, открити на различни места в областта.