/ ThinkStock/Getty Images
Забраняват всички дейности в 8 км зона, около новото огнище на Африканска чума по свинете в Доспатско

Два глигана от Смолянско с положителни проби за Африканска чума

В осемкилометровата зона на откритото ново огнище от Африканска чума по свинете, край Доспат ще се забранят всички дейности в горската територия. В забраната са включени бране на билки, гъби, дърводобивна дейност и други.

11 мъртви глигани открити в Смолянско, без нови мерки срещу чумата в областта

Това са изискванията по наредба, като очакваме днес и допълнителни указания, коментира зам.-областният управител на Смолян Владимир Гърбелов. Както вече стана ясно, вчера излязоха две положителни проби, взети от гръдни кости на умрели диви свине, в района между доспасктото село Змеица и Борино.

Намериха мъртво диво прасе край Девин, изследват го за Африканска чума

Веднага, след като били намерени животните и взети пробите, те били загробени, а местата дезинфекцирани, уверяват ни местни ветеринари. По първоначални данни, труповете на глиганите са предстояли дълго време.

С капани намаляват популацията на глигани в Девинско

Заради създалата се нова ситуация, днес се свиква и заседание на Общинската епизоотична комисия в Доспат. Предположението на този етап, за появяване на заразата в този район е, че тя е достигнала този район чрез туристи, които може би са я пренесли с храна.

Над 95% от домашните прасета в Смолянско вече са заклани

Очаква се в следващите дни да се получат резултатите и от останалите 9 проби от мъртви глигани, открити в горски местности в областта.