/ Thinkstock/Getty Images
Със залагането на селективни капани за улов на глигани, се опитват да намалят популацията на дивите животни в Държавното ловно стопанство „Извора” край Девин, съобщават от ръководството на Стопанството.

Над 95% от домашните прасета в Смолянско вече са заклани

Поставянето на капаните са част от мерките, които се вземат заради разпространението на Африканска чума по свинете. Със селективните капани има възможност за по-голям улов, не се стреля и по този начин не се смущава останалият дивеч, разясняват от Стопанството.

Ще успее ли държавата да ограничи щетите от африканската чума?

В един капан могат да попаднат по 10-15 диви прасета наведнъж. Наред със засиления лов на дивя свиня, в „Извора” са повишени и мерките за биосигурност заради разпространението на чумата.

В частен двор в Добрич отглеждали 150 прасета без никакви мерки за биосигурност

Над 60 диви прасета са отстреляни в „Извора” от началото на годината, а плановете са до края на 2019 г. глиганската популация в стопанството да се намали с над 200 животни.

От Стопанството са категорични,  че разпространението на Африканската чума, в различните райони на страната се е отразило и на посещаемостта при тях, като се наблюдава отлив на ловни туристи.

По 300 лева на стопаните на прасета, ако доброволно умъртвят животните

На територията на цялата област в момента се извършва отстрел на диви прасета, като целта е да се намали популацията им и съответно да са намали шанса на разпространение на чумата, чрез дивите животни.

Експерти проверяват личните стопанства за живи прасета в Пловдивско

Утре, по-време на поредното заседание на Постоянната областна епизоотична комисия, която ще заседава в разширен състав, ще бъдат дадени и данни за ликвидираните глигани от страна на ловците в региона.