/ Thinkstockphotos
Над 95% от домашните прасета в Смолянско, вече за заклани от собствениците им и до принудително хуманно умъртвяване в региона най-вероятно няма да се стига. Това съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Сава Бозуков.

Ще успее ли държавата да ограничи щетите от африканската чума?

По предварителни данни от общините, бройката на домашните животни, които подлежаха на унищожаване, заради Африканската чума в региона са около 400 и то предимно в общините Смолян, Златоград и Неделино.
 
В частен двор в Добрич отглеждали 150 прасета без никакви мерки за биосигурност

„На 95-99% са изклани. Спазен е срокът.
Има индивидуално, съвсем единични случаи, за които имаме уверението, че до края на седмицата и те ще приключат“, коментира д-р Бозуков.
 
Бедствено положение в Свищов заради чумата по свинете

Според директора на Областната дирекция по безопасност на храните, хората са влезнали в положение и сами са предприели нужните мерки, като най-вероятно въобще няма да се въвежда и принудителна мярка никъде. Той ни увери още, че никъде е нямало напрежение и процесът е протекъл нормално.
 

По 300 лева на стопаните на прасета, ако доброволно умъртвят животните

На този етап, все още няма засечен случай на Африканска чума в Смолянско, а унищожаването на животните от т.н. стопанства „заден двор“, е една от предприетите превантивни мерки в региона.