/ Дарик радио, Архив
11 мъртви глигана са открити, в рамките на една седмица в горите на област Смолян, като от всички тях са взети проби и изпратени за изследвания за Африканска чума по свинете (АЧС).

Намериха мъртво диво прасе край Девин, изследват го за Африканска чума

Това стана ясно от днешното заседание на Постоянната областна епизоотична комисия. На този етап, няма излезнали резултати от нито една проба, изпратени в специализирана лаборатория.

С капани намаляват популацията на глигани в Девинско

За сега се обобщава и бройката на гръмнатите глигани от ловците в областта,
като от тях също са взети проби и изпратени на компетентните органи, а труповете на дивите животни се съхраняват в хладилни камари, до излизането на резултатите.

Над 95% от домашните прасета в Смолянско вече са заклани

Няма въведени нови мерки срещу чумата в региона, като се спазват стриктно разпоредбите на Централната епизоотична комисия, набелязани в края на юли и началото на август, които са въведени в областта.

Ще успее ли държавата да ограничи щетите от африканската чума?

Относно свинете, отглеждани по метода „заден двор“, стана ясно, че хората са се съобразили с разпоредбите и повечето вече са си заклали животните. Специално се обърна внимание на ловните стопанства и гражданите, относно използването на фуражи за захранки и храна на животните.

След повторни проби: Африканска чума и в Пловдивско

По съвет на специалистите, той трябва да е отлежал минимум 60 дни, като през този период, ако е имало зараза в него, то тя изчезва. Утре се очаква провеждането на Централната епизоотична комисия, която ще заседава във Велико Търново, където ще се обобщи информацията от страната и евентуално, дали ще се предприемат допълнителни мерки.