/ Тина Соколова
В следващите дни проверките продължават
Започнаха проверките за останали живи прасета в Пазарджишко
102149
Започнаха проверките за останали живи прасета в Пазарджишко
  • Започнаха проверките за останали живи прасета в Пазарджишко
От селищата, които са най-близо до големите свинекомплекси в Пазарджишко, започнаха тази сутрин проверките на Агенцията по храните за това дали всички прасета в т.нар „заден двор“ са изклани.

Тина Соколова

Акцията на властите се провежда под полицейска охрана. Въпреки протестите срещу избиването на здрави животни като превантивна мярка срещу Африканската чума, съпротива не се оказва.

Тръгват проверки за останали живи прасета в Пазарджишко

Екипи от ветеринарни лекари и полиция обхождат и към момента от къща в къща селата Гелеменово, Сбор и Априлци, които са съседни. В покрайнините на последното е една от индустриалните ферми, в която се отглеждат средно по 15-20 хиляди прасета годишно.

Тина Соколова

Кметът на Априлци Марин Манолов придружаваше инспектиращите екипи по адреси от предварително изготвен списък. Димитър Йосев беше сред първите проверени. Той се е разделил с домашните си прасета още на 2 август, без дори да чака удължаване на срока, за да има зимнина, макар и по-малко от очакваното.

Ще бъдат ли умъртвени принудително прасетата в Пазарджишко?

Въпреки понесените загуби, Димитър смята пак да тглежда прасета, като обяснява, че това е прехраната на семейството му. На всеки от стопаните ветеринарните лекари дават инструкции как да почистят и обеззаразят помещенията, за да са готови за следващи животни.

Тина Соколова

В следващите дни проверките продължават. Те ще обхванат всички 75 села и градове, намиращи се в 20-километров радиус около петте големи свинекомплекса в региона.

Кметове от Пазарджишко пак готвят бунт срещу избиването на прасета в региона

През септември се очаква да бъдат изплатени обещаните от Бойко Борисов по 300 лева на двор за дезинфекция. Все още обаче не е ясно дали парите ще се получават в брой или ще се дадат на специализирани за такава дейност фирми.

По 300 лева на стопаните на прасета, ако доброволно умъртвят животните

Самите ветеринарни лекари в региона отговарят лаконично, че чакат специална инструкция от Агенцията по храните.

Чуйте повече в звуковия файл: