/ Thinkstockphotos
Селски кметове от Пазарджишко стягат нов бунт срещу принудителното избиване на прасета в региона. В неделя изтича срокът, в който стопаните могат доброволно да заколят животните си, а от понеделник се очаква акция по принудително умъртвяване.

По 300 лева на стопаните на прасета, ако доброволно умъртвят животните

Очертава се тя да срещне мощна съпротива - хората смятат мерките за крайни, при условие, че в Пазарджишко Африканска чума не е открита. Нещо повече - организаторите прогнозират, че този път отпорът ще обхване не само Пазарджишко, но и цяла Южна България.
 
Бойко Борисов обеща компенсации заради африканската чума (СНИМКИ)

"Част от стопаните в село Юнаците са се примирили и са изклали животните, но други категорично отказват", обяснява кметът Стоян Кузев. Той допълва, че всичко зависи от реакцията на Агенцията за безопасност на храните.

Десислава Танева: Положението с африканската чума е много тежко

На 12 август предстои следващо заседание, на което ще се решава какви да са последващите мерки. Кметът на Черногорово Емил Захариев също смята, че съселяните му няма да допуснат ветеринарните власти и полицията в имотите си, за да умъртвят принудително останалите след крайния срок живи свине.

В Пазарджик протестираха срещу масовото избиване на прасета

Подобна вълна от недоволство се надигна и на 2 август, когато кметове и собственици на малки стопанства в селата излязоха на митинг на Тортата. Премиерът Бойко Борисов лично дойде в Пазарджик с министъра на земеделието Десислава Танева, за да разговаря с тях.

Епизоотичната комисия удължи срока за доброволно клане на свинете в Пазарджишко

Изглеждаше, че напрежението е туширано. Кузев и Захариев обаче обаче твърдят, че уговорката е била различна - който не иска обещаните 300 лева обезщетение, да може да запази свинете си.

Министър Танева се среща с кметовете от Пазарджишко

Захариев допълни, че кметът на Пазарджик Тодор Попов отново застава зад исканията на колегите си от селата и техните жители.