/ iStock/Getty Images
Кметовете на населени места от Пазарджишко се отказват от обявените за днес нови протести срещу умъртвяването на животни в зони, където не е открита чума по свинете.

Кметове от Пазарджишко пак готвят бунт срещу избиването на прасета в региона

От Община Пазарджик изпратиха до медии декларация, в която намеренията за следващи демонстрации са окачествени като спекулации. Тя е подписана от 30 кметове без този на село Сбор и е подкрепена и от кмета на Пазарджик Тодор Попов.

По 300 лева на стопаните на прасета, ако доброволно умъртвят животните

В текста се изразява подкрепа на мерките, предложени от Бойко Борисов на срещата на 2 август - доброволно клане на прасетата от т.нар. „заден двор“ до 12 август и получаване на 300 лева на двор за дезинфекция.

Бойко Борисов обеща компенсации заради африканската чума (СНИМКИ)

Следва призив за обединяване на усилията за спиране разпространението на Африканската чума.„Не подкрепяме каквито и да било форми на протести и действия, създаващи  напрежение и в противоречие на постигнатите по-горе договорености“, се казва още в декларацията.

В Пазарджик протестираха срещу масовото избиване на прасета

Припомняме, че в петък кметът на Юнаците Стоян Кузев обяви протестна готовност и заяви, че с жителите на селото няма да допуснат планираното принудително умъртвяване на останалите живи свине.

Епизоотичната комисия удължи срока за доброволно клане на свинете в Пазарджишко

По думите му, били планирани съвместни действия не само в Пазарджишко, но и в цяла Южна България - Стара Загора, Нова Загора, Пловдив, Чирпан и други.

Министър Танева се среща с кметовете от Пазарджишко

Потърсен за коментар след оповестяването на декларацията, той коментира лаконично: „Няма смисъл, прасетата вече са изклани“.