Протестът на свиневъдите
Протестът на свиневъдите / БГНЕС
Протестите заради африканската чума се разрастват
102140
Протестите заради африканската чума се разрастват
  • Протестите заради африканската чума се разрастват
Разрастват се протестите срещу мерките за справяне с африканската чума по свинете. Вече и във Варненска област недоволните започнаха пътни блокади. Хората от община Долни Чифлик планират да затворят пътя Варна-Бургас около 17 часа. Те направиха това и в преди ден за първи път. На този фон за пореден ден продължава блокадата на пътя Сливен-Ямбол при село Крушаре, а протестът в ямболското село Безмер стана безсрочен.

Пети ден продължава протестът на пътя Ямбол-Сливен

Хората във Варненската община Долни Чифлик се вдигат на протест с искане домашните им прасета да не бъдат избивани заради мерките срещу разпространението на африканската чума по свинете. Кметът на село Старо Оряхово Иван Петров обяснява, че днес в 17 часа пътят Варна-Бургас отново ще бъде блокиран.

"Протестът продължава, защото в черноморския край поминъкът на тези хора е дребен и тук се гледат най-много прасета по цялото Черноморие. Защото нашата местност позволява това. И като им вземат този поминък и като сме най-бедната община по цялото Черноморие, какво да правим? Днес ще прочета отворено протестно писмо до министър-председателя и всички областни управители на България - тези райони, които не са обхванати от чумата, да бъде направено всичко възможно да се спасят животните.
Безсрочни стават протестите в ямболското село Безмер. Преди ден там също се вдигнаха на протест и затвориха пътя до близката авиобаза с искане да се спре избиването на животните. Хората не са доволни от обясненията на експертите, но ще протестират мирно и няма да блокират движението, казва кметът Росен Русев

Пореден ден на протест и блокада и при сливенското село Крушаре. Недоволните там са се срещнали с областния управител вчера.

В областите Варна, Сливен и Ямбол няма регистрирани огнища на африканска чума по свинете.