/ Thinkstockphotos
От утре започват проверки в стопанствата от т.нар. „заден двор“ в Пазарджишко дали отглежданите в тях прасета са доброволно изклани.

Ще бъдат ли умъртвени принудително прасетата в Пазарджишко?

"За региона днес следобед, ще бъдат сформирани 5-6 екипа, които ще работят в различни селища', съобщи зам.-областният управител Йордан Кожухаров след проведеното днес заседание на Епизоотичната комисия, без да конкретизира от кои села започва акцията.

Кметове от Пазарджишко пак готвят бунт срещу избиването на прасета в региона

По данни от списъците, подадени от кметове, над 90% от свинете в региона са убити и усвоени доброволно. Проверяващите ще влязат в около 1800 домашни стопанства.

По 300 лева на стопаните на прасета, ако доброволно умъртвят животните

До момента в Пазарджишко няма регистрирани животни с Африканска чума. Най-близките огнища обаче са в съседни области, така че продължава засиленият контрол по пътищата и в горските територии.

В Пазарджик протестираха срещу масовото избиване на прасета

Предполага се, че заразата се пренася от хората, затова са направени почистване и дезинфекция на всички отбивки, където пътуващи почиват и оставят хранителни отпадъци.

Епизоотичната комисия удължи срока за доброволно клане на свинете в Пазарджишко

Според Кожухаров, няма да има съпротива и проблеми, тъй като хората разбрали, че това е единственият изход от критичната ситуация.

Министър Танева се среща с кметовете от Пазарджишко

Кметовете на села в Пазарджишка община също се отказаха да организират нови протести, като дори разпространиха декларация, че напълно подкрепят превантивните мерки на държавата.