/ iStock/Getty Images
Сред подлежащите на умъртвяване животни са и екземпляри със златни медали за ловните трофеи
Африканската чума по свинете (АЧС) е на път да блокира дърводобива в Смолянско, като има сериозни притеснения, относно подсигуряването на дърва за огрев на населението.

Предстои масово умъртвяване на всички диви свине от ДЛС-"Извора" в Девин

Най-голям е проблемът, в районите, където вече има открити огнища на чумата, в района на Доспат и Девин, като потърпевша в случая е и община Борино, тъй като попада в зоната на забрана, за всякакви дейности в горските райони. Има и притеснения за другите части на областта, заради създалата се тежка епидемиологична обстановка и очакването за евентуално откриване на нови огнища.

Нов случай на Африканска чума по свинете в Смолянско

Това бе и една от основните теми  по време на  заседание на Постоянната областна епизоотична комисия, която призова добивът на дърва за огрев в неинфектираните райони да се ускори, тъй като в заразени от АЧС райони той е забранен.

Забраняват всички дейности в 8 км зона, около новото огнище на Африканска чума в Доспатско

Според зам.-директорът на Южно централно горско предприятие инж. Ивайло Исаев заяви, представляваната от него институция, че ще намери вариант населението от вече инфектираните зони да бъде снабдено с дърва за огрев от неинфектирани зони без оскъпяване.

Два глигана от Смолянско с положителни проби за Африканска чума

Поради опасността от пожари и за да се запази дървесината, инж. Исаев поиска от членовете на Постоянната областна епизоотична комисия, да се разреши придобитата вече дървесина за промишлени цели в инфектираните зони да се извози на склад. Комисията се съгласи при условие, че се спазят всички мерки за дезинфекция на дървесината и превозните средства.         

11 мъртви глигани открити в Смолянско, без нови мерки срещу чумата в областта

Припомня ме ви, че от началото на седмицата има 7 нови положителни проби за Африканска чума по свинете  които са установени  при глигани на територията на Държавно ловно стопанство "Извора" край Девин.

Намериха мъртво диво прасе край Девин, изследват го за Африканска чума

Това е второ огнище на АЧС за Смолянска област, след оповестените миналата седмица две положителни проби при мъртви глигани, открити край доспатското село Змеица.  Предстои умъртвяване и загробване на всички диви свине в заградената зона на Базата за интензивно стопанисване на дивеча "Крачова ливада" на ДЛС "Извора".

С капани намаляват популацията на глигани в Девинско

В заградената зона се забранява ловуването на останалия дивеч. "Извора" ще претърпи сериозни щети, ще бъдат отстреляни и загробени около 130 диви свине, които са част от създадена много добра популация, носеща сериозни приходи от международен ловен туризъм, заявиха експерти по лова.

Над 95% от домашните прасета в Смолянско вече са заклани

Сред подлежащите на умъртвяване животни са и екземпляри със златни медали за ловните трофеи. Положителните проби са от дива свиня майка и малки приплоди, уточняват от „Извора”.