/ Thinkstockphotos
Изтича срокът за приемане на заявления, за подпомагане на стопаните, които доброволно премахнаха домашните си прасета от т.н стопанства „заден двор“ в Смолянско.

Заради чумата в Смолянско въвеждат нови мерки срещу болестта

Последно, документи ще бъдат приемани утре, в кметствата на всяко едно засегнато населено място в областта. Помощ, в размер на 300 лв. се полага на всеки стопанин, предприел мерки за почистване и дезинфекция, във връзка с извършеното доброволно клане на прасета за угояване за лични нужди, заради Африканската чума по свинете.

Ново огнище на Африканска чума по свинете в Смолянско

Образецът на заявлението, всеки може да намери на сайта на областна администрация, в раздел  информация, както и на общинските сайтове. Заради чумата, в Смолянско бяха унищожени близо 400 прасета, като най-вече те бяха в общините Смолян, Златоград и Неделино.

Африканската чума е на път да блокира дърводобива в Смолян

"До края на годината, стопаните нямат право да възобновяват гледането на прасета за домашни нужди, а от началото на идната година, те ще имат възможност да възобновят стопанствата си, но при строги критерии и задължителна регистрация при ветеринарните власти", коментира зам.-областният управител на Смолян Владимир Гърбелов.