/ iStock/Getty Images
В Смолянска област, положителните проби за Африканска чума по свинете са общо 10
Заради последното открито огнище на Африканска чума по свинете на територията на Държавно горско стопанство-Хвойна, е забранен достъпът до шест дивечовъдни участъка и четири ловностопански  райони, които са на територията на общините Чепеларе и Девин. Това става ясно, от заповедта издадена от Регионална дирекция по горите в Смолян.

Ново огнище на Африканска чума по свинете в Смолянско

Припомняме ви, че в петък  излезе поредна положителна проба от мъртъв глиган, който бе открит в землище на чепеларското село Забърдо. Ограничава се достъпът на хора, които нямат отношения към претърсването и прилагането на мерките за предотвратяване и ликвидиране на болестта в дивечовъдните участъци „Персенк“, „Червена“, съответно за ловуване на диви свине и кози, както и „Червена кривия борун“, като всичките са към ДГС-Хвойна.

Африканската чума е на път да блокира дърводобива в Смолян

Ограничението е валидно и за Дивечовъден участък „Перелийца“, към ДГС-Михалково, както и в ловно стопанските райони в селата Забърдо, Зорница, Малево и Орехово, които са към ДГС-Хвойна. Заповедта е валидна до 16 октомври.

Предстои масово умъртвяване на всички диви свине от ДЛС-"Извора" в Девин

Заради две положителни проби край Змеица, в периметър от около 8 км., са забранени всякакви дейности в гората, като се започне от събирането на диви плодове, дърводобив, та дори и за разходки на туристи.

Нов случай на Африканска чума по свинете в Смолянско

В „Извора“ започна поголовно унищожаване на дивите прасета, които са около 130, като се заравят в специално изработени  ями. На този етап, в Смолянска област, положителните проби за Африканска чума по свинете са общо 10.