/ DarikNews.bg
"Ограниченията, въведени в райони от три горски стопанства във Велинградска община, след като в планината бяха намерени умрели от Африканска чума диви свине, ще доведат и до сътресения в снабдяването на хората с дърва за огрев", прогнозира инж. Цветка Водев, зам.-дирактир на Регионалната дирекция по горите в Пазарджик. Не се очаква обаче проблемите да са сериозни, нито продължителни.

Над 10 000 души са разочаровани от отмяната на събора в Юндола заради Африканската чума

Забраната за достъп до горите засяга територии от три горски стопанства - „Чепино“, „Алабак“ и „Юндола“. Инж. Водев обаче припомня, че засега всички останали стопанства в региона работят по обичайния начин и могат да компенсират евентуален недостиг.
 
Второ огнище на Африканска чума край Велинград, отменят събора на Юндола

За 2 месеца се спира сечта, но за да се избегнат сериозни загуби, от Областната епизоотична комисия дават отсрочка да се извози вече добитата дървесина, обясни инж. Водев.

Първи случай на африканска чума по свинете в Пазарджишко

В горско стопанство „Алабак“ на склад стоят около 3000 кубика дървесина, в „Чепино“ - между 1500 и 1800, а в „Юндола“ количествата ще се уточняват, защото предчувствие накарало директора на стопанството да организира транспорт, преди да влезе в сила забраната.

Започва прием на заявления за обезщетения за изклани прасета от „задния двор“

Междувременно обаче останалите горски стопанства работят без ограничения и може да осигурят дърва, за да не се получи дефицит. За специалистите сериозен проблем е, че трябва да прекратят за два месеца и борбата срещу короядите, които унищожават иглолистните гори.

Започна доброволното умъртвяване на прасета в Пазарджишко (СНИМКИ)

Преди години пораженията в Пазарджишко бяха много тежки. Положението в момента е овладяно, но прекъсването на превенцията може да доведе до нови нападения. По 40-42 лева за кубик е цената от гората за най-масовите дърва за огрев - бук и дъб. В складовете за търговия на дребно се продават до 95-100 лева.