/ Thinkstockphotos
Към момента има констатирани 33 огнища на африканска чума при домашни свине, заяви д-р Георги Чобанов, директор на Дирекция „Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на фуражите“ в Българската агенция по безопасност на храните, цитиран от "Фокус".
 
45 са случаите при диви свине, каза още той и допълни, че ситуацията е овладяна от гледна точка, че последствията от констатираните случаи са предотвратени дотолкова, че да не бъдат източник на заразата, както и по отношение на безопасността на потребителите.
 

Д-р Георги Чобанов обясни, че вирусът ще има сериозно отражението върху икономиката на страната, но не се забелязва тенденция за увеличаване на цената на свинското месо, като допълни, че си личи и по другите държави, които са имали заразни болести по животните.
 
 „Напротив, пазарът върви точно в обратна посока – или се задържат цените, или дори има намаляване, тъй като цялата истерия, която се тиражира по медии и публикации в интернет пространството води до отдръпване на потребителите от съответния вид месо. От една страна пазарът се свива защото няма предлагане, но пък няма и търсене на това месо. Спекулира се в двете посоки, че ще има изключително рязко спадане на цената, понеже няма търсене, или рязко вдигане цената, защото не достига месото. Реалистичното е цената да е близка до тази, която е в момента – която е и такава в последните няколко години“, допълни той.

Дамян Миков: Пикът на Африканската чума предстои с откриването на ловния сезон за диви прасета

Д-р Георги Чобанов заяви, че във ферма, която е засегната от болестта, след налагането на мерките се прави опис на умъртвените животни, които подлежат на компенсиране, с допълнително приложени документи по заявлението от собственика и по този начин се калкулира колко ще е компенсацията. На такава подлежат регистрирани ферми и идентифицирани животни, припомни още д-р Чобанов.
 
Агенция Фокус