Американският президент Джо Байдън направи извънредно изявление във връзка с усложнената и напрегната ситуация около Украйна. То идва и часове, след като президентът на Русия Владимир Путин обяви, че признава Донецката и Луганската народни републики за независими държави.

Руската Дума ратифицира признаването на ДНР и ЛНР в провъзгласените от тях граници

Байдън заяви, че Съединените щати ще въведат допълнителни санкции срещу Русия, предаде Ройтерс.

Американският лидер изтъкна, че признаването на двете самопровъзгласили се републики в Източна Украйна е сериозно нарушение на международното право, което налага твърд отговор. „С това си действие Русия на практика обяви, че един голям регион в Украйна вече не е украинска територия“, уточни той и допълни: „Това е началото на руска инвазия в Украйна“, предаде Франс прес.

Байдън изтъкна, че новите санкции, които САЩ въвеждат срещу Русия са по-сериозни от първоначално обявените. Санкции се въвеждат срещу две руски банки. Става дума за „ВЕБ банк“ и за военната банка на Русия "Промсвязбанк".

Американският лидер каза, че САЩ предвиждат и още санкции, които ще засегнат руския елит, като санкциите ще се засилват, ако Русия продължи с настъпателните си действия по отношение на Украйна.

Владимир Путин: Минските споразумения вече не съществуват

"Наредих разместването на американски сили, които вече са разположени в Европа, за да засилим нашите балтийски съюзници, Естония, Латвия и Литва", каза още Байдън в обръщение от Белия дом и поясни, че това разместване на американски сили е само с отбранителни цели.

Американският лидер подчерта, че САЩ ще защитават всяко късче земя от територията на НАТО.

Байдън каза също така, че САЩ си сътрудничат с Германия в името на това тръбопроводът "Северен поток 2" да не заработи.

Американският президент подчерта, че правителството на САЩ ще вземе всички необходими мерки, за да защити американската икономика от евентуални негативни последици на санкциите срещу Русия.

Путин: Не е вярно, че планирам да възстановя границите на Руската империя

"Няма съмнение, че Русия е агресор, така че ние сме наясно с предизвикателствата, пред които сме изправени", каза още Байдън в обръщението си към нацията.

"Въпреки това все още има време да се предотврати най-лошият сценарий, който ще донесе неописуеми страдания на милиони хора, ако се действа според предложенията на дипломацията", допълни той.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че руският президент Владимир Путин не е гледал речта на Байдън във връзка със санкциите срещу Русия, защото в същото време е участвал в съвещание, предаде Ройтерс, като се позова на руската информационна агенция РИА Новости.



Съединените щати наложиха санкции на руските ВЕБ банк и "Промсвязбанк", потвърси и финансовото министерство на страната.

"Днешните действия, предприети в координация с нашите партньори и съюзници, стартират процеса по разбиването на финансовата мрежа на Кремъл и способността й да финансира дестабилизираща дейност в Украйна и по света", заяви министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън.

ТАСС цитира "Промсвязбанк", която посочва, че санкциите няма да окажат значителен ефект, тъй като финансовата институция е взела превантивни мерки преди време.

Целият руски банков сектор може да стане обект на санкции, ако Русия продължи инвазията си в Украйна, предупреди междувременно американски представител, цитиран от Ройтерс и АФП.

"Нито една руска финансова институция не е имунизирана, ако тази инвазия продължи", заяви пред репортери служителят. По думите му по-нататъшни атаки срещу Украйна може да доведат до санкции и срещу големите банки Сбербанк и ВТБ. 
БТА, БГНЕС, Ройтерс