Русия признава суверенитета на Донецката народна република и Луганската народна република върху целите Донецка и Луганска област, а не само върху зоните, които се намират под техен контрол, заяви руският президент Владимир Путин, предаде Франс прес.

Путин получи разрешение от парламента за разполагане на руски въоръжени сили в чужбина

“Ние признахме независимостта на тези републики, а това означава всичките им фундаментални документи, включително техните конституции”, подчерта президентът. “А в конституциите са записани границите на Донецка и Луганска област така, както бяха, когато бяха част от Украйна”, посочи той пред медиите.

Путин обаче уточни, че точните граници трябва да бъдат уточнени на преговори между представители на републиките и Украйна. “За съжаление в момента ние разбираме, че това е невъзможно, защото бойните действия там продължават, а имат и тенденция към изостряне”, добави руският президент. Той обаче изрази надежда, че спорните въпроси ще бъдат решени в бъдеще.

НАТО не изключва възможността за пълномащабна война заради действията на Русия

Руският президент Владимир Путин заяви днес, че Минското мирно споразумение за Украйна вече не съществува и не е останало нищо за изпълнение, и обвини Киев за края на споразумението, предаде Ройтерс. 

Путин направи изказването на пресконференция в Москва, след като вчера призна за независими отцепническите региони Донецк и Луганск в Източна Украйна.

Путин: Не е вярно, че планирам да възстановя границите на Руската империя

Евентуално влизане на руската армия на украинска територия ще зависи от ситуацията "на терена", каза още Путин.

"Не съм казал, че нашите войници ще отидат там сега (...) Това ще зависи, както се казва, от ситуацията на терена", поясни руският лидер на пресконференцията.

Най-добре би било Киев да се откаже от желанието си да се присъедини към НАТО, подчерта Путин.

ЕС взе единодушно решение за санкциите срещу Русия
БГНЕС, БТА