"Никога не е късно да се избегне нападение, призоваваме за дипломатически решения. В противен случай ще има по-строги санкции с още по-висока цена", каза Столтенберг
Съюзниците от НАТО ще осигурят на Украйна средства за отбрана и пактът е в готовност при нужда допълнително да повиши присъствието си по източния фланг. Това съобщи генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг на пресконференция сред извънредното заседание на Комисията НАТО-Украйна.

Той добави, че НАТО не отстъпва от правилото за съвместната отбрана и докато това е така, ще бъде в състояние да предотврати нападение срещу всеки съюзник.

"Не можем да приемем искането на Русия за връщане на положението със силите на пакта допреди 1997 г.
", посочи Столтенберг.

Путин получи разрешение от парламента за разполагане на руски въоръжени сили в чужбинаГенералният секретар съобщи, че силите на НАТО за бързо реагиране са поставени от седмици в повишена готовност, но не са изпращани на мисия.

По неговите думи в бойна готовност са 100 изтребителя на алианса, както и 120 военни кораба в Средиземно море.

Владимир Путин: Минските споразумения вече не съществуват


В отговор на въпрос Столтенберг не изключи възможността за пълномащабна война заради действията на Русия с признаването на независимост на украинските региони Донецк и Луганск. Той изрази отново надежда Москва да се върне на пътя на дипломацията.

"Призоваваме възможно най-решително за това. Никога не е късно да се избегне нападение, затова призоваваме за добронамерени дипломатически решения. В противен случай ще има още по-строги санкции, с още по-висока цена", поясни той.

Столтенберг заяви в отговор на въпрос, че Русия е нахлула в Украйна още през 2014 г., а сега Москва вече е преминала от прикрити към явни военни действия. Той изрази подкрепа за подготвените санкции срещу Русия, включително за решението на Берлин да спре процеса на одобрение на разширението на газопровода "Северен поток".

Съпричастни сме с украинския народ и с неговото правителство. Единни сме по въпросите за териториалната цялост на Украйна в международно признаните граници, както и за суверенитета и независимостта на страната. Ще направим всичко необходимо, за да предпазим алианса от агресия, заяви Столтенберг. 
БТА