/ БТА
Европа покрива около 40% от газовите си нужди чрез доставки от Русия
Русия ще продължи без прекъсване доставките на природен газ за световните пазари, обеща руският президент Владимир Путин, след като по-рано през деня Германия спря сертификацията на газопровода "Северен поток-2" заради изпращането на руски войски в двата сепаратистки региона в Източна Украйна, предаде Ройтерс. 

Путин призна късно снощи независимостта на т. нар. Донецка и Луганска републики и нареди там да бъдат изпратени войски, отричайки същевременно да има планове за инвазия. Това накара ЕС и САЩ  да обсъждат евентуални санкции. Изявлението на Путин доведе до разпродажба на руски активи и тласна световните цени на петрола до най-високото им равнище от 2014 година.

Руската Дума ратифицира признаването на ДНР и ЛНР в провъзгласените от тях граници

"Русия има за цел да продължи непрекъснатите достави (на газ), включително на втечнен природен газ, за световните пазари, да подобри свързаната инфраструктура и да увеличи инвестициите в газовия сектор", заявява Путин в писмено изявление за срещата на върха на членовете на Форума на страните износителки на газ (ФСИГ - GECF) в Доха днес. 

Европа покрива около 40 процента от газовите си нужди чрез доставки от Русия. Германия, най-големият потребител на руски газ и до неотдавна ключов енергиен партньор на Москва в Европа, днес замрази процедурата по сертифициране на газопровода "Северен поток-2". 

Германия спира проекта „Северен поток-2“ заради действията на Русия

Министрите на външните работи на ЕС се очаква да се съберат по-късно днес, за да обсъдят санкционен пакет срещу Русия, състоящ се от четири части, посочи източник от Европейската комисия пред Ройтерс. 

Европейските партньори във финансирането на "Северен поток-2" могат да се обърнат към съдилищата, ако бъдат въведени санкции срещу проекта за 11 млрд. долара, каза по-рано днес руският енергиен министър Николай Шулгинов. 

Медведев: Скоро европейците ще плащат 2 хил. евро за кубик газ

Междувременно бившият президент и премиер на Русия Дмитрий Медведев предупреди европейците, че скоро ще плащат по 2 хил. евро за един кубичен метър газ. Медведев написа това в профила си в Туитър. Малко преди това канцлерът на Германия Олаф Шулц обяви, че спира съвместния проект с Русия "Северен поток- 2".

"Добре дошли в новия свят, в който скоро европейците ще плащате по 2 000 евро за кубичен метър газ", написа бившата дясна ръка на Путин на немски език.

В момента Медведев е заместник-председател на националния Съвет за сигурност на Русия, след като през 2020 година Путин обяви, че правителството му е подало оставка. Ходът бе изненадващ и повдигна много въпроси за отношенията между премиер-президент, които бяха изключително близки през последното десетилетие.
 
БТА