Горната камара на руския парламент одобри единодушно днес искането на президента Владимир Путин да получи официални правомощия за разполагане на руски въоръжени сили в чужбина, предаде Ройтерс.

Председателката на камарата Валентина Матвиенко каза, че очаква тези сили да изпълняват миротворчески функции.

Руската Дума ратифицира признаването на ДНР и ЛНР в провъзгласените от тях граници

Междувременно руският президент подписа закона за ратифициране на договорите за приятелство, сътрудничество и взаимопомощ с Луганската народна република и Донецката народна република, предаде ТАСС.

Снощи Путин подписа укази за признаването на суверенитета на ДНР и ЛНР. С техните лидери бяха сключени договори за приятелство, сътрудничество и взаимопомощ.

Държавната дума и Съветът на Федерацията (двете камари на руския парламент) одобриха единодушно тези споразумения.

Путин: Не е вярно, че планирам да възстановя границите на Руската империя

Кремъл изрази надежда, че признаването от Русия на двете самопровъзгласили се републики в Източна Украйна ще възстанови спокойствието и подчерта, че Москва остава отворена към дипломатически контакти със САЩ и други страни, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви в конферентен разговор с медиите, че не може да каже дали руски сили вече са влезли в двата сепаратистки региона, често наричани просто Донбас, отбелязва Ройтерс. Решението дали да се изпратят сили ще зависи от развитието на ситуацията, добави той.

“Контактите на най-високо равнище, дори спешни, трябва да бъдат добре подготвени”, добави Песков.

Говорителят подчерта, че евентуално прекъсване на дипломатическите отношения между Киев и Москва само би “влошила нещата”.

“Това е сценарий, който би бил достоен за съжаление, не само за страните, а и за населението”, заяви Дмитрий Песков, визирайки изявлението на украинския президент Володимир Зеленски, че обмисля прекъсване на дипломатическите отношения с Русия.
БТА