/ iStock/Getty Images
Държавната дума ратифицира единодушно договорите за приятелство, сътрудничество и взаимопомощ със самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република, предаде ТАСС. В понеделник Русия призна двата сепаратистки района в Украйна за независими държави с укази, подписани от президента Владимир Путин.

Договорите бяха подписани от руския президент, от една страна, и ръководителите на ДНР и ЛНР, Денис Пушилин и Леонид Пасечник, от друга. По-рано във вторник документите бяха ратифицирани и от парламентите на самопровъзгласилите се независими републики.

Германия спира проекта „Северен поток-2“ заради действията на Русия

Междувременно говорителят на Кремъл Сергей Лавров заяви пред журналисти, че Москва признава Донецк и Луганск в границите, в които те се самопровъзгласили. Според него, реакцията на Запада за признаването на ЛНР и ДНР  "е предвидима и прогнозируема". "

Според споразуменията между Русия, Донецк и Луганск, които са с идентичен текст, "страните ще изграждат отношенията си като приятелски държави, последователно ръководейки се от принципите на взаимното зачитане на държавния суверенитет и териториална цялост и мирното уреждане на споровете", както и на принципите на равноправието и ненамесата. Договорите обхващат сферите на икономиката, включително използването на руската рубла, отбраната и охраната на границите, защитата на правата на етническите малцинства и други.
 
ТАСС/БТА