/ ThinkStock/Getty Images
Британското външно министерство е извикало руския посланик в Лондон Андрей Келин, след като Москва призна независимостта на проруските сепаратистки райони в Източна Украйна, съобщи днес говорител на британския премиер Борис Джонсън, цитиран от Франс прес.

ЕС обяви планираните санкциите срещу Русия

Австрия също извика руския посланик във Виена след признаването от Русия на двата сепаратистки района, където президентът Владимир Путин нареди да бъдат изпратени войници.


Путин: Не е вярно, че планирам да възстановя границите на Руската империя

В комюнике на австрийското външно министерство, цитирано от АФП, се отбелязва, че решенията на Москва представляват "тежко нарушение срещу суверенитета и териториалната цялост на Украйна, което Австрия решително осъжда".

В късния следобед бе съобщено, че външното министерство на Украйна отзовава своя висш пратеник в Москва за "консултации" след признаването от Русия на двата отцепили се от Киев региона.

В изявление на министерството се казва, че временно изпълняващият длъжността шарже д'афер Василий Покотило се връща в Киев във връзка с "незаконното решение на Русия да признае "независимостта" на сепаратистките региони Луганск и Донецк.


 
БТА