Страните от ЕС единодушно решиха да приемат пакет от санкции срещу Русия. Това съобщи върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел на пресконференция след срещата на външните министри на ЕС в Париж.

Брюксел е договорил новите ограничителни мерки в координация със САЩ, Великобритания и Канада, заяви той.

ЕС също така забранява бизнес отношенията си с Луганската и Донецката народна република и ограничава достъпа на Русия до финансовите и капиталовите пазари на ЕС, каза Борел.

Руската Дума ратифицира признаването на ДНР и ЛНР в провъзгласените от тях граници

"Санкциите ще навредят на Русия и ще ѝ навредят много", заяви Жозеп Борел пред репортери, като добави, че сред целите са замразяване на активи и забрана за издаване на визи за 351 членове на долната камара на руската Дума, които призоваха президента Владимир Путин да признае двата региона за независими.

ЕС също така включи в черния списък 27 физически и юридически лица, включително банки и организации, които финансират операциите на Русия в Донбас.

Руският президент Владимир Путин не е включен в списъка със санкции на ЕС.

Борел приветства решението на Германия да спре сертифицирането на "Северен поток-2".

Владимир Путин: Минските споразумения вече не съществуват

Върховният представител на ЕС предупреди Минск, че е готов да наложи санкции срещу беларуски служители, които подкрепят действията на Русия.

"Следим отблизо и следващата стъпка на Беларус, която подкрепя действията на Русия по отношение на териториалната цялост на Украйна. Готов съм да предложа мерки срещу онези (в Беларус - бел. ред.), които подкрепят руското правителство и се облагодетелстват от него", заяви Борел.

Той допълни, че санкциите срещу Русия могат да бъдат удължени, ако конфликтът в Донбас продължи да ескалира.

НАТО не изключва възможността за пълномащабна война заради действията на Русия

ЕС ще продължи да полага дипломатически усилия, особено в рамките на ООН и ОССЕ, за да "върне Русия на масата за преговори".

"Предпочитаме дипломатическия път, ще продължим дипломатическите усилия, особено във формат ОССЕ и ООН, за да върнем Русия на масата за преговори", каза Борел.

Френският президент и британският премиер Еманюел Макрон и Борис Джонсън се споразумяха да работят съвместно за налагане на санкции на компании и физически лица в Русия, които насърчават агресията в Украйна. Джонсън и Макрон се съгласиха също, че признаването на ДНР и ЛНР от страна на Русия е грубо нарушение на международното право.

По-рано през деня Обединеното кралство наложи санкции на няколко руски банки и физически лица. 

Урсула фон дер Лайен: ЕС даде политическо одобрение за новите санкции срещу Русия

Приветствам постигнатото днес политическо съгласие между страните от ЕС за налагане на нови санкции срещу Русия, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. В изявлението си тя отбеляза, че ЕС остава в готовност да въведе допълнителни санкции при необходимост. По нейните думи процесът по утвърждаването на новите санкции, предложени от ЕК, ще завърши много скоро.

Ще направим така, че за Кремъл да бъде възможно най-трудно да продължи агресивните си действия, посочи тя. Фон дер Лайен подкрепи решението на Германия да спре развитието на проекта за разширяване на газопровода "Северен поток".

ЕС е прекалено зависим от руския газ, трябва да разнообразим доставките, да се насочим към възобновяемата енергия, призова тя. Фон дер Лайен определи като напълно неприемливо признаването от Русия на независимост за украинските региони Донецк и Луганск. Русия нарушава основни принципи на международното право, отбеляза тя.

Председателят на ЕК добави, че ЕС е единен и действа бързо. По-рано днес зам.-председателят на ЕК Марош Шефчович съобщи, че още тази вечер посланиците на страните от ЕС в Брюксел се очаква да направят първата стъпка за въвеждането на новите санкции, след като мерките бяха обсъдени в следобедните часове на неофициално заседание на европейските външни министри в Париж. 
БГНЕС, БТА,