/ Gulliver/Getty Images, архив
Приветствам постигнатото днес политическо съгласие между страните от ЕС за налагане на нови санкции срещу Русия, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, посочва БТА.

В изявлението си тя отбеляза, че ЕС остава в готовност да въведе допълнителни санкции при необходимост. По нейните думи процесът по утвърждаването на новите санкции, предложени от ЕК, ще завърши много скоро.

ЕС взе единодушно решение за санкциите срещу Русия

Ще направим така, че за Кремъл да бъде възможно най-трудно да продължи агресивните си действия, посочи тя. Фон дер Лайен подкрепи решението на Германия да спре развитието на проекта за разширяване на газопровода "Северен поток".

ЕС е прекалено зависим от руския газ, трябва да разнообразим доставките, да се насочим към възобновяемата енергия, призова тя. Фон дер Лайен определи като напълно неприемливо признаването от Русия на независимост за украинските региони Донецк и Луганск. Русия нарушава основни принципи на международното право, отбеляза тя.

Руската Дума ратифицира признаването на ДНР и ЛНР в провъзгласените от тях граници

Председателят на ЕК добави, че ЕС е единен и действа бързо. По-рано днес зам.-председателят на ЕК Марош Шефчович съобщи, че още тази вечер посланиците на страните от ЕС в Брюксел се очаква да направят първата стъпка за въвеждането на новите санкции, след като мерките бяха обсъдени в следобедните часове на неофициално заседание на европейските външни министри в Париж. 
БТА