След смъртта на кралицата той автоматично стана крал на Великобритания и държавен глава на 14 страни и територии, включително Канада
Исторически момент - на специална церемония в двореца Сейнт Джеймс в Лондон официално бе обявена смъртта на кралица Елизабет Втора, а Чарлз Трети беше провъзгласен от Съвета за унаследяване на британския престол за монарх на Обединеното кралство. 



Кралят произнесе реч, в рамките на която заяви, че смъртта на майка му - кралица Елизабет Втора, е "непоправима загуба".

"Уважаеми лордове, дами и господа, мое скръбно задължение е да обявя пред вас смъртта на моята обична майка, кралицата. Знам колко дълбоко вие и цялата ни нация, а мисля, че и целия свят, тъгувате заедно с мен заради непоправимата загуба, която преживяхме", заяви крал Чарлз.

"За мен най-голямата утеха е да знам за съболезнованията, които толкова много хора изразиха на сестра ми и братята ми. И да знам, че цялото ни семейство може да разчита на тази тъй силна привързаност и подкрепа", изтъкна монархът.

Провъзгласяване на Чарлз Трети за крал
БГНЕС

Провъзгласяване на Чарлз Трети за крал
БГНЕС

Провъзгласяване на Чарлз Трети за крал
БГНЕС

След това крал Чарлз III беше провъзгласен за първи път публично като новия британски монарх от кралски служител в двореца Сейнт Джеймс. Служителят прочете прокламацията от балкона на лондонската кралска резиденция, заобиколен от тръбачи в златни одежди.

По време на обявяването на прокламацията в Хайд Парк, в Лондонската кула и във военни обекти в Обединеното кралство прозвучаха оръдейни салюти.

Облечените в червени униформи войници в двора на двореца отдадоха чест и свалиха шапките си от меча кожа, за да поздравят новия крал.

Провъзгласяване на Чарлз Трети за крал
БГНЕС

Провъзгласяване на Чарлз Трети за крал
БГНЕС

Крал Чарлз Трети: Ще се стремя да следвам вдъхновяващия пример на моята майка

Чарлз е крал и държавен глава на Обединеното кралство, а също така и на още 14 владения, сред които Австралия, Канада, Джамайка, Нова Зеландия и Папуа-Нова Гвинея. 

Макар Канада да престана да бъде колония на Великобритания през 1867 г., тя остана в рамките на Британската империя до 1982 г и все още е член на Общността на нациите, чиито страни имат за държавен глава британския монарх.

Провъзгласяване на Чарлз Трети за крал
БГНЕС

Чарлз III: 73 години в очакане да се възкачи на трона (ГАЛЕРИЯ)

По-рано през вчерашния ден Чарлз се завърна в Лондон от Шотландия, където почина майка му, и бе посрещнат с радостни възгласи и аплодисменти при пристигането си в Бъкингамския дворец.

Датата на погребениетона кралица Елизабет Втора все още не е обявена, но се очаква то да се състои след малко повече от седмица.

А официалната коронация на крал Чарлз Трети ще се състои на по-късна дата.

Краят на една епоха: Какво ще се промени след смъртта на кралица Елизабет Втора


По-късно днес британските министри ще имат днес първа аудиенция при крал Чарлз Трети, броени дни след като новата премиерка Лиз Тръс сформира правителството си, предадоха Прес асосиейшън и ДПА.

Високопоставени министри ще присъстват на церемонията в двореца "Сейнт Джеймс", където Съветът по наследяване на трона официално ще обяви Чарлз за крал на Обединеното кралство. А по-късно министрите ще се отправят към Бъкингамския дворец за аудиенция с монарха.

Първата аудиенция на премиерката Тръс, която във вторник бе натоварена от покойната кралица Елизабет Втора със задачата да сформира правителство, с новия крал се състоя вчера. Тя направи реверанс при срещата си с крал Чарлз и поднесе на монарха съболезнованията си във връзка с кончината на майка му, а той ѝ стисна ръка и ѝ благодари, че е намерила време да дойде въпреки натоварения си график.

"Беше толкова трогателно този следобед, когато пристигнахме тук, всички тези хора, дошли да поднесат съболезнованията си", каза още Чарлз във връзка с вчерашното си завръщане в Лондон от Шотландия, където почина кралица Елизабет.

"Ваше Величество, поднасям съболезнованията си", каза отново Тръс.

"Много сте мила. Това е моментът, от който се ужасявах, знам, че и за много други хора е така. Ще се опитаме да съхраним всичко в ред. Заповядайте, седнете", отвърна кралят на премиерката.

БТА