Веднага след официалното му обявяване за крал Чарлз Трети произнесе реч, в рамките на която заяви, че смъртта на майка му, кралица Елизабет Втора, е "непоправима загуба".

"Уважаеми лордове, дами и господа, мое скръбно задължение е да обявя пред вас смъртта на моята обична майка, кралицата. Знам колко дълбоко вие и цялата ни нация, а мисля, че и целия свят, тъгувате заедно с мен заради непоправимата загуба, която преживяхме", заяви крал Чарлз.

"За мен най-голямата утеха е да знам за съболезнованията, които толкова много хора изразиха на сестра ми и братята ми. И да знам, че цялото ни семейство може да разчита на тази тъй силна привързаност и подкрепа", изтъкна монархът.

"Дълбоко съм наясно със задълженията и тежките отговорности на суверенитета", посочи още той и допълни, че ще се стреми да следва "вдъхновяващия пример" на майка си.

Церемонията има единствено представителен характер, защото тронът се наследява автоматично при кралска смърт. Церемонията е с цел тържественото съобщаване на името на новия монарх.

Ритуалът се провежда традиционно в двореца Сейнт Джеймс в Лондон и за първи път в историята се предава по телевизията.