Всеобща скръб обхвана целия свят след новината за смъртта на Кралица Елизабет Втора.

"Великобритания, Обединеното кралство е велика държава, благодарение на нея. Тя беше шампион на общността на нациите. В момента ние сме процъфтяваща държава. Кралица Елизабет Втора ни даваше силата, от която имахме нужда, тя бе духът на Великобритания и този дух ще продължи. Тя бе най-дълго управлявалия ни монарх", обяви в официално изявление премиерът на Великобритания Лиз Тръс.

 "С такова достойнство през 70 години. Нейните постижения ще надживеят нашите спомени. В Обединеното кралство и целия свят. Тя беше вдъхновение за мен и за много британци", обяви Тръс. 

"Посветеността й на дълга беше за пример. В началото на тази седмица, на 96 години, тя продължи да изпълнява задълженията си като ме въведе в длъжност като 15-ти министър председател по времето на нейното царуване. В трудните дни на тъга ние ще бъдем обединени в Обединеното кралство, Общността на нациите и в света за да почетем нашите заслуги", заяви премиерът на Великобритания в своето обръщение към нацията. 

"Претърпяхме голяма загуба с течение на времето през хилядите години ние се обръщаме към нашия нов монарх Чарлз Трети и се вричаме във вярност и в това, че ще го подпомагаме в неговото изпълнението на неговия дълг към короната и ще засвидетелстваме неговата лоялност, както към неговата майка, която беше лоялна към толкова много. Ние навлизаме в нова ера на нашата велика държава и така, както би желала нашата кралица. Искам да завърша с думите: Бог да пази краля", заяви в своето слово Тръс. 

Президентът на САЩ Джо Байдън говори с любов за срещите си с покойната кралица през годините.

"Тя очароваше с остроумието си, трогна ни с добротата си и щедро сподели с нас своята мъдрост. Тя беше солидарна със Съединените щати през най-мрачните ни дни след 11 септември, когато тя трогателно ни напомни, че „скръбта е цената, която плащаме за любовта“, каза държавният глава на САЩ.

Руският президент Владимир Путин поднесе съболезнованията си на новия крал на Обединеното кралство Чарлз III по повод смъртта на майка му, кралица Елизабет II.

"Името на Нейно Величество е неразривно свързано с основните събития от най-новата история на Обединеното кралство. В продължение на много десетилетия Елизабет II е обичана и уважавана от своите поданици, както и на световната сцена. Пожелавам ви смелост и твърдост пред лицето на тази тежка, непоправима загуба", се казва в съобщението, което беше публикувано в канала Telegram каналът на Кремъл.

Руският лидер също така помоли за думи на съчувствие и подкрепа за членовете на кралското семейство и народа на Великобритания

"С дълбока тъга научихме за смъртта на Нейно Величество кралица Елизабет II. От името на народа изказваме искрени съболезнования на Кралското семейство, цялото Обединено кралство и Британската общност за тази непоправима загуба. Нашите мисли и молитви са с вас", написа в Туитър президентът на Украйна Володимир Зеленски.
 
Премиерите на Шотландия и Уелс също отдадоха почит на кралицата като изпратиха своите съболезнования на кралското семейство, пише BBC.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън написа в Туитър:

"Смъртта на Нейно Величество, кралица Елизабет, е дълбоко тъжен момент за Обединеното кралство, Британската общност и света. Животът й беше изпълнен с изключителна отдаденост и служба. От името на народа на Шотландия, предавам най-дълбоките си съболезнования на краля и кралското семейство." написа Никола Стърджън.
Премиерът на Уелс Марк Дрейкфорд каза, че е "невероятно тъжен" да научи за смъртта на кралицата.

"Като нашия най-дълго управлявал монарх, тя твърдо отстояваше ценностите и традициите на Британската монархия. От името на народа на Уелс, изказвам нашите най-дълбоки съболезнования на семейството на Нейно Величество в този тъжен момент.", написат Марк Дрейкфорд.

От Белия дом заявиха, че "техните мисли" са с британското кралско семейство след кончината на кралица Елизабет Втора, както и с целия британски народ, заяви говорителката на американското президентство Карин Жан-Пиер, цитирана от Франс прес.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш също изрази своите съболезнования от кончината на кралицата:

"Дълбоко съм натъжен от кончината на Нейно Величество кралица Елизабет II, адмирирана от цял ​​свят за нейното лидерство и отдаденост. Тя беше добра приятелка и успокояващо присъствие през десетилетия на промяна. Нейната непоколебима отдаденост през целия живот ще се помни дълго", написа той в Туитър. 
 
Френският президент Еманюел Макрон посочи, че "Нейно Величество кралица Елизабет II олицетворява приемствеността и единството на британската нация повече от 70 години. Помня я като приятелка на Франция, добросърдечна кралица, която е оставила траен отпечатък в своята страна и нейния век", написа той в Туитър. 
С официално изявление излезе клубът Манчестър Юнайтед, който има мач тази вечер на Олд Трафорд. 

"Манчестър Юнайтед споделя скръбта на цялата нация след съобщението от Бъкингамския дворец за кончината на Нейно Величество Кралицата.
Клубът признава нейния огромен принос към обществения живот, включително спорта, както тук, в Обединеното кралство, в Британската общност, така и по света.

Всички, свързани с Манчестър Юнайтед, се присъединяват към по-широкото футболно семейство в изпращането на нашите най-дълбоки съболезнования и сърдечно съчувствие към Кралското семейство.
 
Следвайки указанията на ФА и УЕФА, мачът от Лига Европа на УЕФА тази вечер срещу Реал Сосиедад ще се проведе по план на Олд Трафорд.

Едноминутно мълчание ще бъде запазено преди началото, което ще позволи на отборите, официалните лица на мача и всички присъстващи да отдадат почитта си на Нейно Величество Кралицата. И двата отбора ще носят черни ленти на ръкавите, а знамената на "Олд Трафорд" ще се веят наполовина в знак на нашето най-голямо уважение", става ясно от изявлението. 

Лидерът на лейбъристите сър Кийр Стармър отдаде почит на кралицата, описвайки я като "забележителен суверен".

В изявление той каза: „Това е дълбока лична загуба за кралското семейство и всички наши мисли са с тях в този момент. Нацията споделя тяхната скръб", каза той, цитиран от BBC.

Винаги ще ценим живота на кралица Елизабет II в служба и преданост към нашата нация и Британската общност; нашият най-дълго управлявал и най-велик монарх. Над сблъсъците на политиката тя стоеше не за това, за което нацията се бори, а за това, за което се съгласи", казва сър Кийр Стармър.

"Тъй като Великобритания се промени бързо около нея, това посвещение се превърна в неподвижната точка на нашия преобръщащ се свят. Тъй като нашата велика Елизабетинска ера приключва, ние ще почетем паметта на покойната кралица, като запазим живи ценностите на обществената служба, които тя въплъщава", казва още той. 

Китайските и индийските лидери също отдадоха почит на кралицата.

„Си Дзинпин, представляващ китайското правителство и китайския народ, както и от свое име, изразява дълбоки съболезнования“, се казва в изявление.
„Нейната смърт е голяма загуба за британския народ.

В изявлението се подчертава, че Дзинпин "отдава голямо значение на развитието на отношенията между Китай и Обединеното кралство".
  Добавя се, че той е "готов да работи" с крал Чарлз III за "насърчаване на здравословното и стабилно развитие на двустранните отношения в полза на двете страни и техните народи".

Австралия също скърби за Елизабет Втора. 

Бившият министър-председател Кевин Ръд каза, че тя е имала „страхотно чувство за забавление“ заедно с голямото си чувство за дълг, като каза, че е възприемана като любима „нана фигура“ за Австралия.

Неговият наследник Тони Абът похвали кралицата като "пример за дълг, чест и вярност", докато друг бивш премиер Малкълм Търнбул каза, че тя е "вдъхновила целия свят" със своето "спокойно и грациозно присъствие".

Междувременно министър-председателят на Индия Нарендра Моди казва, че е "наранен" от смъртта на кралицата.

Кралицата „осигури вдъхновяващо лидерство на своята нация и народ“, казва Моди в туит, добавяйки, че тя „олицетворява достойнството и благоприличието в обществения живот“.

Гигантите на глобалния бизнес добавят своите гласове към хорът на почитта за смъртта на кралица Елизабет.

Милиардерът сър Ричард Брансън каза, че кралицата е предефинирала лидерството - живеейки "служебен живот, отстоявайки най-добрите британски ценности, осигурявайки благодат и последователност в един непрекъснато променящ се свят".

Изпълнителният директор на Apple Тим Кук каза, че "няма нищо по-благородно от това да посветиш живота си в служба на другите".

Междувременно основателят на Amazon Джеф Безос каза, че "не може да се сети за никой, който по-добре да олицетворява дълга".

Основателят на Microsoft Бил Гейтс каза, че е чест да се запознае с кралицата. Президентът на Бразилия обяви официален тридневен траур след смъртта на кралица Елизабет II.

Жаир Болсанаро написа в Туитър: „Когато животът изглежда труден, смелите не лягат и приемат поражението; вместо това те са още по-решени да се борят за по-добро бъдеще – с тези думи кралица Елизабет II показва защо не е била просто кралица на британците, но кралица за всички нас."

Правителството на Аржентина също изрази съболезнования.

„Правителството на Аржентинската република изразява скръбта си за смъртта й и придружава британския народ и нейното семейство в този момент на скръб“, публикува външното министерство в Туитър.

"Ние нежно я наричаме „мама кралица“, защото тя беше матриархът на нашата страна, както и за семейството си", написа премиерът на Папуа Нова Гвинея Джеймс Марапе.

Докато хората в цяла Азия се събуждат с новината за смъртта на кралицата, политическите лидери изпратиха своите съболезнования.

В Япония премиерът Фумио Кишида изрази своята „дълбока скръб“.

„Смъртта на кралицата, която води Великобритания през бурни времена в света, е голяма загуба не само за британския народ, но и за международната общност“, каза той пред репортери.

В Сингапур - министър-председателят Лий Сиен Лун написа във Фейсбук смъртта на кралицата "е силно скърбена от всички в Сингапур".

„Тя изпълняваше задълженията си с преданост, благодат и смирение. Нейният принос към Обединеното кралство, Британската общност и наистина света ще бъде записан в историята.“

Кралските семейства на Холандия и Испания отдадоха почитта си и изразиха тъгата си от смъртта на кралица Елизабет II.

Испанският крал Фелипе VI говори за чувството за дълг и ангажираност на кралицата като пример „за всички нас“.

"Нейно Величество кралица Елизабет без съмнение е била свидетел, писател и запознат с повечето от най-важните глави в историята на нашия свят през последните седем десетилетия". 

В изявление холандският кралски дом каза, че ще помни кралицата с „дълбоко уважение и голяма обич“.

"Ние сме много благодарни за близкото приятелство между нашите страни, за което кралица Елизабет даде такъв незабравим принос. от холандския кралски дом на крал Вилем-Александър, кралица Максима и принцеса Беатрикс.

Своите съболезнования за кончината на британската кралица изрази и българският президент Румен Радев. 

Президентът Румен Радев изразява съболезнования на Негово величество Чарлз III, кралското семейство и народа на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия по повод кончината на Нейно Величество кралица Елизабет II, съобщиха от пресслужбата на държавния глава. 

Румен Радев кралица Елизабет
БГНЕС

„С нейната кончина Великобритания и светът губят забележителен държавник, белязал с живота и делата си цяла епоха“, заявява президентът Радев в съболезнователното си писмо. Държавният глава отбелязва, че кралица Елизабет II се нарежда сред великите личности в историята, които са имали възможността да ръководят с мъдрост и силен държавнически усет своя народ в сложни времена от историческото развитие на човечеството.

„Незабравим за мен ще остане споменът от срещата и разговора ми с Нейно Величество“, подчертава още държавният глава в съболезнователното си писмо.


БТА/BBC