Светът беше потресен и скърби след смъртта на кралица Елизабет Втора. Нейно величество почина в замъка Балморал, обградена от семейството си.

Какво, обаче, следва оттук нататък?

Принц Чарлз все пак ще бъде крал Чарлз 

При възкачването си на трона кралските особи могат да си изберат като свое кралско име всяко от личните си имена, информира „Бизнес инсайдър“.

Навремето, запитана какво име иска да носи като кралица, Елизабет Втора отговорила „Моето, разбира се, какво друго?“, разказват Артър Бусфийлд и Гари Тофоли.

Принц Чарлз можеше да стане „крал Филип“, „крал Артър“ (Артур) или „крал Джордж“. От резиденцията му обаче потвърдиха, че той е избрал името "Чарлз Трети".

Принц Чарлз
Gulliver/Getty Images

Принц Уилям ще стане принц на Уелс

Уилям ще стане принц на Уелс, поемайки досегашната роля на баща си.

Чарлз чака и се готви да застане на трона през целия си живот – той вече е 73 години или доста над пенсионната възраст във Великобритания.

принц Уилям
Gulliver/Getty Images

Камила, херцогинята на Корнуол, ще стане кралица консорт

Очакваше се Камила да бъде „принцеса консорт“, а не „кралица“, но кралица Елизабет обяви през февруари 2022 г., че иска в бъдеще херцогинята на Корнуол да бъде известна като „кралица Камила“.

Камила Паркър
Gulliver/Getty Images

Може да има ново „бдение на принцовете“

По време на поклонението пред кралицата майка след кончината й през 2002 година, внуците й за кратко замениха гвардейците, стоящи на пост край ковчега в т .нар. „бдение на принцовете“. Нещо подобно се случва след смъртта на крал Джордж Пети.

Вероятно подобна почит ще бъде отдадена и на кралица Елизабет Втора.

По време на поклонението пред кралицата майка над 200 000 души засвидетелстваха почитта си, а мащабът на траура за най-дълго управлявалия английски монарх вероятно силно ще засенчи тези цифри. Очаква се обществен изблик на мъка

След смъртта на принцеса Даяна, десетки хиляди хора положиха цветя край Бъкингамския дворец. Според някои оценки са били оставени близо 1 милион букета, написа „Гардиън“. Хората чакаха на опашка по 10 часа и повече, за да се подпишат в съболезнователните книги.   

На погребението ще присъстват световни лидери, а хора от целия свят ще го гледат по телевизията

Очаква се лидери на страни от целия свят да пристигнат в Лондон, за да засвидетелстват почитта си към кралицата. Тя беше най-възрастният държавен глава в света и с над 70 години на трона.

В деня на погребението на принцеса Даяна „над един милион души се наредиха по маршрута на процесията“, според Би Би Си. Във Великобритания близо 30 милиона души са гледали церемонията по телевизията, а в света – цели 2,5 милиарда.

Погребението на кралица Елизабет Втора вероятно ще събере пред екраните също толкова, ако не и повече хора.

Службата ще бъде водена от Джъстин Уелби, архиепископа на Кентърбъри и втората най-високопоставена фигура в Англиканската църква след монарха.

След година ще има коронация

След определен период на траур, който може да продължи до една година, ще има коронация. Тя е силно церемониална и легитимността на Чарлз няма да зависи от нея, така че той може да реши и изобщо да се откаже от събитието. Ако обаче реши да не нарушава традицията, коронацията му ще се проведе в Уестминстърското абатство и ще бъде водена отново от архиепископа на Кентърбъри.

Коронацията ще струва на Великобритания милиарди

Цялото събитие ще бъде предавано по телевизията и стриймвано онлайн, из цялата страна ще има празненства подобно на кралската сватба на принц Уилям и Кейт Мидълтън през 2011 година.

Заради обявения национален празник за сватбата икономиката загуби между 1,2 и 6 млрд. бр. лири и коронацията може да има същия ефект, наред с преките разходи за данъкоплатците за най-голямото церемониално събитие във Великобритания от 50-те години.

Великобритания
iStock/Getty Images

Националният химн ще се промени

Химнът „Боже, пази кралицата“ ще получи нови стихове или по-точно стари. Текстът отново ще гласи „Боже, пази краля“, както бе преди възкачването на Елизабет Втора на трона.
Полицаите ще имат нужда от нови униформи

Служителите на реда ще се нуждаят от нови значки на шлемовете си, където в момента стоят инициалите на Елизабет Втора.  Подобна промяна ще бъде направена и с униформите на военните.

кралица Елизабет кралско семейство
Guliver/Getty Images

Няма веднага да се появят нови пари

Британските монети и банкноти носят лика на монарха, а портрети на Чарлз вече се подготвят.

Цялата парична наличност обаче няма да бъде заменена за една нощ. За това ще бъдат необходими няколко години, както сега по-старите банкноти и монети се изваждат от обръщение постепенно.

„Банк ъв Ингланд“ вече обяви, че парите с лика на Елизабет Втора остават законно платежно средство.

Паспортите и печатите също ще бъдат актуализирани

Дори пощенските кутии трябва да се обновят

След коронацията на кралицата инициалите й предизвикаха негодувание в Шотландия и по-специално числото „Втора“, тъй като Елизабет Първа никога не е властвала над Шотландия. Тогава някои от пощенските кутии, на които инициалите й са отбелязани, станаха обект на атаки и вандалски прояви.

Кралицата ще бъде увековечена

Четвъртата колона на площад „Трафалгар“ в Лондон в момента е заделена за временни статуи и творби на изкуството. Бившият кмет на столицата Кен Ливингтън обаче бе заявил, че според него „четвъртата колона е запазена за кралица Елизабет Втора“.

кралица Елизабет
БГНЕС

БТА