Той направи първото си обръщение към нацията в качеството си на новия монарх на Великобритания
Крал Чарлз Трети направи първото си обръщение към нацията в качеството си на новия монарх на Великобритания. Речта му беше излъчена на живо по телевизията. Тя беше записана в Бъкингамския дворец малко по-рано днес и идва часове след кончината на неговата майка Кралица Елизабет Втора

"Говоря пред вас днес с чувство на дълбока скръб. През целия си живот Н. В. Кралицата, моята любима майка, беше вдъхновение и пример за мен и за цялото ми семейство. Дължим й най-искрената признателност, която всяко семейство може да дължи на майка си, за нейната любов, привързаност, напътствия и пример за нас". С тези думи се обърна към британския народ крал Чарлз III.

/Getty Images

"Тя направи жертви в името на дълга. Това обещание за доживотна служба днес подновявам пред всички вас. Наред с личната скръб, която цялото ми семейство изпитва, ние също споделяме с толкова много от вас в Обединеното кралство, във всички страни, където кралицата е била държавен глава, в Британската общност и по целия свят, дълбоко чувство на благодарност за повече от 70 години, в които майка ми като кралица служи на хората от толкова много нации. През 1947 г., на своя 21-ви рожден ден, тя обеща – независимо дали е кратък или дълъг нейният живот, да бъде в служба на своя народ. Това беше повече от обещание. Беше дълбок личен ангажимент, който определи целия й живот", подчерта кралят.

"Както самата кралица направи с такава непоколебима преданост, сега аз също тържествено се заклевам през оставащото време, което Бог ми дава, да поддържам конституционните принципи в сърцето на нашата нация. Където и да живеете в Обединеното кралство или в кралства и територии по света и какъвто и да е вашият произход и вярвания, аз ще се стремя да ви служа с лоялност, уважение и любов, както съм правил през целия си живот", продължи новият монарх.

/Getty Images

Той подчерта, че очаква "любящата помощ  на съпругата си Камила". Крал Чарлз съобщи, че синът му Уилям ще стане принц на Уелс. В речта си той спомена и другия си син - Хари, като заяви: "Изразявам любовта си към принц Хари и Меган, които продължават да градят живота си извън океана".

"След малко повече от седмица ще се съберем като нация, като Британска общност и наистина глобална общност, за да погребем моята любима майка. В скръбта си нека помним и черпим сили от светлината на нейния пример. От името на цялото ми семейство мога само да изкажа най-искрени и сърдечни благодарности за вашите съболезнования и подкрепа. Те означават повече за мен, отколкото мога да изразя", каза още крал Чарлз.

Той завърши обръщението си с думите: "И на моята скъпа майка - когато започваш последното си голямо пътуване, за да се присъединиш към моя скъп покоен татко, искам просто да кажа следното: Благодаря ти".

/Getty Images

Речта на крал Чарлз беше излъчена и в лондонската катедрала "Сейнт Пол", където около 2000 души присъстваха на възпоменателна служба за кралицата. Сред присъстващите бяха министър-председателката Лиз Тръс и членове на правителството.

Новият британски монарх е призван да изпълнява кралските си задължения след смъртта на майка си, кралица Елизабет Втора, която почина в четвъртък на 96-годишна възраст.

Съветът по присъединяването, церемониалното събрание за официалното провъзгласяване на новия крал, се очаква да се проведе в събота. На него Чарлз ще бъде официално посочен като новия монарх от група високопоставени благородници.

Междувременно бе съобщено, че е започнала и подготовката за погребението на кралица Елизабет Втора.