/ Gulliver/Getty Images
Американските войници не може и не трябва да се бият и да умират във война, в която афганистанските сили нямат желание да воюват за себе си, заяви президентът на САЩ Джо Байдън в телевизионно обръщение към нацията от Белия дом, съобщи Асошиейтед прес.

Байдън каза, че бързият край на афганистанското правителство само оправдава решението му за изтегляне, като отбеляза как армията на Афганистан е капитулирала пред талибаните.

Талибаните превзеха президентския дворец в Кабул

Американският президент определи картините, които идват от Афганистан и особено от летището в Кабул, където хиляди афганистанци се стекоха с надеждата да напуснат страната, като ужасяващи, но не призна за никакви грешки в начина на организирането на изтеглянето.

Байдън заяви, че е "дълбоко натъжен от фактите", но не съжалява за решението си. Все пак той призна, че "истината е, че нещата се развиха по-бързо, отколкото очаквахме".

Американският президент заяви, че САЩ ще продължат да подкрепят афганистанския народ, да насърчават регионалната дипломация и да застават в защита на правата на афганистанците.

Стрелба и хаос на летището в Кабул: Стотици гонят отлитащите самолети (ВИДЕО)

Той каза още, че е бил изправен пред избора между споразумение за изтегляне на американските сили и изпращането на още хиляди военнослужещи за "трето десетилетие" на война. Байдън подчерта, че няма да повтаря грешките от миналото.

"Аз стоя твърдо зад решението си", каза Байдън и допълни: "След 20 години съм научил по трудния начин, че никога няма подходящ момент за изтегляне на американските сили".

Той заяви, че по-скоро ще поеме критика за последствията от Афганистан, отколкото да остави на друг президент решението, което според него е "правилното за Америка".

Кабул е под обсада, талибаните започнаха да нахлуват от всички страни

Президентът предупреди талибаните да не пречат на евакуацията на американците от Афганистан и заплаши със "съкрушителна сила, ако се наложи".

Мнозина обаче не са съгласни, че решението на Байдън за изтегляне е било правилно и са разгневени от хаоса, на който стана свидетел светът след превземането на Кабул от талибаните на 15 август и бягството на президента Ашраф Гани. Те припомнят, че на 8 юли американският президент заяви, че овладяването на цялата страна от талибаните е крайно малко вероятно.

Талибаните превзеха и Кабул, Афганистан потъна в хаос

Президентите Барак Обама и Доналд Тръмп също имаха желание да напуснат Афганистан, но в края на краищата отстъпиха пред съпротивата на военното ръководство и други политически съображения. От друга страна Джо Байдън беше категоричен в отказа си да промени крайния срок за изтегляне - 31 август, отчасти заради увереността си, че американското обществено мнение е на негова страна. В края на юли проучване на Ей Би Си нюз и "Ипсос" показа, че 55 процента от американците подкрепят действията на президента за изтегляне на войските от Афганистан.
БТА