Световните сили и организации призовават към бързо намиране на решение
Ситуацията в Афганистан се усложнява всяка минута, напрежението е непрестанно, а информациите - противоречиви. Телевизия "Ал Джазира" излъчи кадри с голяма група талибани в президентския дворец в афганистанската столица, предаде Асошиейтед прес. Очаква се бунтовническото движение да обяви превземането на двореца и връщането на името на страната Ислямско емирство Афганистан, както се наричаше по време на управлението на талибаните. Въоръжената групировка бързо превзе по-голямата част от страната, след като САЩ обявиха, че до края на август ще се изтеглят и ще сложат край на 20-годишната война, водена там.

Днес талибаните влязоха в Кабул. Местни медии съобщиха за няколко взрива, чути там, предаде Ройтерс.

Преди да бъде обявено, че летището на Кабул, откъдето се извършва евакуация на дипломати, чужденци и някои афганистанци, работили за тях, ще обслужва само военни самолети, в социалните мрежи се появиха видеозапаси видеа как отчаяни афганистанци се опитват да напуснат страната със самолет, а служители на летището се опитват да спрат тълпите.

По-рано талибаните наредиха на бойците си да влязат в столицата, за да предотвратят грабежи, предаде Ройтерс, като цитира говорителят на екстремистите Забиула Муджахид. Изявлението беше направено малко, след като беше потвърдено, че президентът на Афганистан Ашраф Гани е напуснал страната, въпреки призивите на талибаните към членовете на правителството да останат в Кабул. 

Гани обясни във Фейсбук, че е напуснал страната, за да избегне кръвопролития и сблъсъци с талибаните, които биха застрашили милиони жители на Кабул, предаде Ройтерс.
Това е първият му коментар, откакто напусна страната при влизането на талибаните в столицата.

Гани не каза обаче къде се намира. Твърди се, че е заминал за Таджикистан, а оттам е продължил за Оман. Според някои източници бил отпътувал за Узбекистан.

Кабул е под обсада, талибаните започнаха да нахлуват от всички страни
 

На публикувани във Фейсбук снимки се вижда как поставените на някои магазини и фризьорски салони изображения на жени спешно се замазват, защото този вид изображения бяха забранени преди години, когато управляваха талибаните. В социалните мрежи обаче има и немалък брой потребители, които приветстват идването на талибаните и поздравяват всички мюсюлмани "с настъпването на нова ислямска ера".

По данни на телевизия "Ал Арабия", цитирана от ТАСС, талибаните са влезли в Кабул, без да срещнат съпротива, и заемат изоставените правителствени учреждения. Те контролират университета на Кабул, някои министерства и изоставени полицейски участъци. Кабулското летище остава под международен контрол и безопасността му се гарантира от военни на САЩ, Великобритания и Турция, съобщи военен източник в Брюксел. Летището продължава работа, върви евакуация на чуждестранни служители.

Талибаните вече заявиха, че бунтовниците очакват подкрепяното от Запада правителство да се предаде мирно. Говорителят на групата Сухаил Шахийн увери, че те ще защитят правата на жените и свободите на журналистите и дипломатите.

Министърът на вътрешните работи Абдул Сатар Мирзаквал заяви пред Би Би Си, че властта ще бъде предадена мирно на преходно правителство.

Талибаните превзеха без бой вторият най-голям град в страната

БТА

По данни на телевизия Си Ен Ен няколко високопоставени афганистански чиновници, включително съветници на президента Гани, очакват да излетят от летището на Кабул към неуточнена дестинация. В същото време в президентския дворец в Кабул се водят преговори между талибаните и афганистанското правителство.

Талибаните заявиха, че летището в Кабул ще може да работи нормално, отбелязва ТАСС.

Очаква се лидерът на политическото крило на талибаните молла Абдул Гани Барадар да се върне от Доха, където ръководеше талибанската делегация на преговорите с представителите на различни правителства.

Талибаните превзеха и голямо радио, кръстиха го „Гласът на шериата“

БТА

По-рано през деня стана ясно още, че Кабул е под обсада. Талибаните започнаха да навлизат в Кабул от всички страни, съобщи афганистанският министър на вътрешните работи, цитиран от Ройтерс. Ръководството на талибаните заповяда на бойците да се въздържат от насилие в Кабул, да позволят безопасна евакуация на желаещите да напуснат столицата и да накарат жените да се укрият в защитени райони.

Талибаните увериха, че не планират да превземат Кабул със сила, съобщи Асошиейтед прес. "Ничий живот, собственост или достойнство няма да пострадат, а животът на гражданите на Кабул няма да бъде застрашен", заявиха бунтовниците, след като по-рано днес навлязоха в предградията на афганистанската столица.
 

Държавни служители панически напускат офисите си, американски хеликоптери започнаха да кацат в района на посолството на САЩ, за да евакуират дипломатите, докато талибаните затягаха обръча около столицата, описват ситуацията кореспонденти на агенцията на място. Все пак талибаните имат заповед да останат пред портите на Кабул и да не навлизат в града, заяви техният говорител Забиула Муджахид, цитиран от Франс прес. Жител на едно от столичните предградия заяви пред агенцията, че там има въоръжени талибани, но не се водят боеве.

Не закъсняха и световните реакции - лидери и организации призовават към мирно разрешаване на проблема. 
 

НАТО заяви, че намирането на политическо решение в Афганистан е по-наложително от всякога. Талибаните са пред вратите на Кабул. "Подкрепяме усилията на афганистанците за намиране на политическо решение на конфликта, което е по-наложително от всякога", подчерта представител на НАТО, цитиран от Франс прес.

НАТО ще запази дипломатическото си присъствие в Кабул и ще помогне работата на летището на афганистанската столица да продължи безпрепятствено, добави представителят на алианса.

Кабул е пред хумантирна криза, хиляди бежанци прииждат в афганистанската столица (СНИМКИ)

Посолството на Пакистан в Кабул съобщи, че работи нормално въпреки настъплението на талибаните. Исламабад е готов да предостави убежище на афганистански журналисти и техните семейства, каза ръководителят на дипломатическата мисия Мансур Ахмад Хан. Пакистанският външен министър Шах Махмуд Куреши заяви, че Исламабад поддържа мирно решение на афганистанския проблем и страната му "няма фаворити в Афганистан". "Когато дойде времето, Пакистан ще признае правителството на талибанското движение в съответствие с международния консенсус, реалностите и пакистанските национални интереси", добави той, като подчерта, че военно решение на афганистанския проблем не трябва да има. "Всички проблеми трябва да се решават чрез диалог", отбеляза той, като при това в центъра на вниманието "трябва да бъде стремежът за развитие и процъфтяване на Афганистан".

Индия съобщи днес, че посолството й в Кабул засега ще продължи работата си, но вече е разработила план за спешна евакуация на своите дипломати и други граждани от афганистанската столица, ако развитието на събитията го наложи.

Испания от своя страна съобщи, че ускорява плановете си за евакуация на испанските граждани и на местните служители, включително преводачи, съобщава Асошиейтед прес.
Авиокомпанията "Флайдубай" обяви днес, че от утре спира полетите си до Кабул. Днес ще бъде извършен полет от афганистанската столица до Дубай, след което транспортните услуги ще бъдат прекратени за неопределено време, съобщи говорител.

Талибаните забраниха ваксинациите срещу COVID-19
 

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън отхвърли всякакви сравнения между изтеглянето на американските сили от Кабул и падането на Сайгон през 1975-а, в края на Виетнамската война, предадоха световните агенции. "Това не е Сайгон", заяви водещият американски дипломат, говорейки за ситуацията в Кабул.

"Преди 20 години отидохме в Афганистан с мисия и тази мисия беше да се справим с тези, които ни нападнаха на 11 септември. Ние изпълнихме тази мисия", подчерта Блинкън пред телевизия Си Ен Ен.

За телевизия Ей Би Си той каза, че служителите на американското посолство в Кабул се прехвърлят към летището, където са разположени хиляди войници. Преди да напуснат мисията, те унищожават поверителни документи, които не бива да попадат в талибански ръце, но това се извършва методично, целенасочено и под охраната на американските сили в Кабул, които гарантират безопасността, добави Блинкън.

Талибаните убиха ръководител на радиостанция и отвлякоха журналист
 

Американски военни хеликоптери излитат от територията на посолството в Кабул, докато служителите работят, за да попречат на талибаните да получат достъп до поверителни документи. По-рано тази година президентът на САЩ Джо Байдън омаловажи възможността талибаните да превземат страната след изтеглянето на американците или идеята, че войната в Афганистан ще завърши със сцени, напомнящи за края на Виетнамската война, припомня Асошиейтед прес.

Не е в интерес на САЩ да остават в Афганистан, подчерта държавният секретар, след като талибанските бунтовници влязоха в Кабул. Той посочи, че Вашингтон е инвестирал милиарди долари в силите на афганистанското правителство, но те не са успели да защитят страната си и са се провалили "по-бързо, отколкото очаквахме".

Ако Байдън беше отменил споразумението за изтегляне, сключено с талибаните от предшественика му Доналд Тръмп, войната с бунтовниците щеше да започне отново и щеше да се наложи десетки хиляди американски войници да се върнат в Афганистан, подчерта Блинкън.
 

В интервю пред италианския вестник "Стампа" заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас, който отговаря за утвърждаването на европейския начин на живот, заявява, че процесите в Афганистан правят необходимо да бъде постигнато съгласие между страните-членки на ЕС за приемане на новия Европейски пакт за миграцията. Интервюто на Схинас е цитирано от гръцката информационна агенция АНА-МПА
.
"Кризата в Афганистан - и не само тя - показва с още по-голяма яснота, че сега е моментът, дошло е времето страните-членки да се споразумеят за приемането на нов Европейски пакт за миграцията", казва зам.-председателят на ЕК.

В отговор на въпрос на "Стампа" Схинас се спира и на останалите причини, които правят необходимо приемането на Пакта: "През последните месеци установихме, че миграционната криза беше употребена и че бежанците бяха подложени на престъпно използване като хибридно оръжие в Литва и Полша по вина на (президента на Беларус Александър) Лукашенко, но и в Гърция, в Сеута и в Средиземно море от трафикантите, които имат за дестинация Лампедуза. Европа не може да толерира тези хибридни атаки и ще използва всяко средство, за да покаже това напълно ясно, като се започне със санкции и икономически привилегии. Никой няма право да изнудва Европа, а още повече не може да го прави, като използва хора. По тази причина става необходимо да бъде подписан Пактът, който чака от септември".

Запитан за пречките, които срещат страните-членки, Схинас отговаря: "Има още някои въпроси, които трябва да бъдат разрешени, но се доближаваме до това необходимо решение. Един от тях например е, че страните, в които темата за миграцията е по-слабо осезаема, смятат, че управлението на потоците е "проблем" на другите, който тях не ги засяга. В действителност засяга всички и е нужен общ подход, трябва всички да работят като един екип. Кризата в Афганистан и действията на авторитарни режими като този на Лукашенко показаха и на страните, които повдигат най-големи възражения, че натискът върху границите на ЕС е въпрос, който засяга всички".

В коментар на призива на ООН към Европа да не затваря границите си, за да бъдат спасени мирните граждани, и на въпрос как планира да реагира Европа, зам.-председателят на ЕК заявява: "Няма нужда да ни го казва ООН: границите ни остават отворени за всеки, който бяга от насилие и преследване. В Европа винаги ще продължи да е разрешено пристигането на кандидати за убежище. В същото време трябва да развием един по-рационален подход и да работим като "отбор Европа". Трябва обаче да сме ясни: ще приемем само онези, които действително се нуждаят от защита. Който преминава границите незаконно, следва да бъде върнат обратно".
БТА, Reuters , CNN