/ iStock/Getty Images
Талибаните, които бързо напредват и завладяват все повече територия в Афганистан, превзеха главната радиостанция на Кандахар, втория по население афганистански град, предаде Асошиейтед прес. Три седмици преди да приключи изтеглянето на американските войски от Афганистан бунтовническото ислямистко движение контролира вече голяма част от северните, западните и южните части на страната, а подкрепяното от Запада афганистанско правителство контролира малко провинции в централната и източната част, столицата Кабул и северния град Мазар и Шариф.

Tалибанските сили започват масирано настъпление и към този град.

След превземането на радиостанцията в Кандахар талибаните разпространиха видео, на което неназован бунтовник обявява завземането на радиото, преименувано на "Гласът на шериата", както се нарича ислямското законодателство. Говорителят казва, че всички служители са на работните си места и радиото ще излъчва новини, политически анализи и рецитации на Корана. Изглежда, че радиото вече няма да пуска музика, отбелязва Асошиейтед прес. Не става ясно и дали хората, работили досега там, са били уволнени, или им е било позволено да се върнат на работа.

Талибаните са ръководили през годините мобилни радиостанции, но не са управлявали радиостанция в голям град от периода 1996 - 2001, когато бяха на власт и забраниха пускането на музика като противоречащо на строгите норми на исляма.
БТА