/ iStock/Getty Images
Радикалното афганистанско движение „Талибан“ обяви забрана за ваксинации срещу COVID-19 в източната афганистанска провинция Пактия, пише "Фокус"

Според информацията, началникът на здравния отдел в Пактия Валаят хан Ахмадзай, е обявил пред репортери, че талибаните, които окупираха региона миналата седмица, са забранили ваксинациите в провинциалната регионална болница. Лекарят каза, че отделението за ваксинация е затворено от поне три дни и посетителите са уведомени, че ваксината е забранена.

Талибаните също са предупредиха здравните власти да спрат да слагат ваксини на хората и извън болниците. На 14 април президентът на САЩ Джо Байдън обяви решението си да прекрати операцията в Афганистан, която стана най-дългата военна кампания в чужбина в американската история.

На този фон ислямската република е свидетел на влошаване на положението със сигурността поради факта, че талибаните засилват настъплението си в редица направления. В началото на юли талибаните поеха контрола над областите по границите с пет държави - Иран, Таджикистан, Туркменистан, Китай и Пакистан. 
Фокус