/ iStock/Getty Images
Талибаните превзеха афганистанския град Лашкар Гах, столица на провинция Хелманд, предаде Франс прес.

Бунтовниците са позволили на армията, както и на политическите и административни представители на правителството да напуснат града, съобщава източник от силите за сигурност.

"Лашкар Гах беше евакуиран. Те решиха да сключат 48-часово прекратяване на огъня, за да може да се евакуират" армията и цивилните представители, според източника, заемащ висок пост в силите за сигурност. Малко по-рано талибаните обявиха, че са превзели града.

Талибаните продължават настъплението си в Афганистан - превзеха Кандахар

Талибаните са превзели и втория по големина град в страната Кандахар, столица на едноименната провинция, предаде ДПА, като се позовава на информация от афганистански депутати.

Всички правителствени сили са напуснали ключовите сгради и са потърсили убежище при 205-и корпус на афганистанската армия, съобщават депутатите от провинция Кандахар Гюл Ахмад Камин и Ариф Ноорзай.

Боевете за Кандахар продължиха над 3 седмици преди евакуацията, подчерта Камин.

Бързото превземане на големи градове от талибанските сили показва, че хората приветстват групата, заяви говорител на талибаните, цитиран от Ройтерс.

Талибаните няма да затворят вратата и пред политическо решение, добави той.

Представители на САЩ, Китай, Русия и други страни призоваха за спешно ускоряване на мирния процес и за прекратяване на нападенията срещу големи градове и столици на афганистански провинции. В съвместното изявление след края на проведените в Катар преговори за Афганистан те предупредиха, че няма да признаят правителство на страната, наложено чрез военна сила. Освен това те обещаха да предоставят помощ за възстановяването на страната след достигането на "жизнеспособно" политическо решение.

В преговорите в Доха освен представители на талибаните, световни сили и правителството в Кабул, участваше и представител на Пакистан.

Талибаните са превзели 12 от общо 34 столици на афганистански провинции, включително Херат, третият по големина град в страната, отбелязва ДПА.
БТА