Радикалното движение „Талибан“ твърди, че е поело контрола над Кандахар. Това е административният център на едноименната провинция в южната част на Афганистан. Това съобщава "Фокус", като се позовава на телевизионният канал Al Jazeera.

Говорител на движението е заявил, че летището в Кандахар също е спряло да работи и всички полети са отменени заради сблъсъци между правителствените сили и талибаните.

Талибаните убиха ръководител на радиостанция и отвлякоха журналист

В същото време БТА съобщи, че преговарящи от името на афганистанските власти са предложили на талибаните споразумение за подялба на властта в замяна на спиране на конфликта, който разкъсва страната. "Да, правителството е представило предложение на преговорите в Катар, който играе ролята на посредник. Предложението позволява на талибаните да поделят властта в замяна на спирането на боевете в страната", заяви пред АФП източник от правителството в Кабул, участващ в преговорите в Катар.

талибани
БТА

Губернаторът на провинция Фарах в Западен също се е предал на талибаните, които в последните дни предприеха масирано настъпление в района. Те се позовават на ТАСС, които цитират афганистанската независима осведомителна агенция Пажвок.
Заедно с губернатора са се предали неговият заместник и други чиновници от регионалната администрация - общо пет ръководители. Четирима служители на регионалната управа са избягали в Иран.

Афганистанската агенция съобщава, че бригада от афганистанската армия във Фарах също се е предала на талибаните.

Афганистан талибани
БТА


На 14 април президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че е решил да приключи операцията в Афганистан, станала най-продължителната задгранична военна кампания в американската история.

На фона на това решение ситуацията със сигурността в Афганистан рязко се влоши след като талибаните активизираха настъплението си в редица райони.

Силна експлозия разтърси Кабул (ВИДЕО)

Според информация от различни източници, в това число от самите талибани, бунтовниците контролират между 60 и 85 процента от територията на страната, включително и райони по границите с пет държави: Иран, Китай, Пакистан, Таджикистан и Туркменистан.