/ БТА
Талибаните започнаха да навлизат в Кабул от всички страни, съобщи афганистанският министър на вътрешните работи, цитиран от Ройтерс.

Ръководството на талибаните заповяда на бойците да се въздържат от насилие в Кабул, да позволят безопасна евакуация на желаещите да напуснат столицата и да накарат жените да се укрият в защитени райони.

Талибаните превзеха без бой вторият най-голям град в страната


Трима афганистански официални представители съобщили на Асошиейтед прес, че талибаните са навлезли в покрайнините на Кабул.

Талибаните уверяват, че не планират да превземат Кабул със сила, съобщи Асошиейтед прес. "Ничий живот, собственост или достойнство няма да пострадат, а животът на гражданите на Кабул няма да бъде застрашен", заявиха бунтовниците, след като по-рано днес навлязоха в предградията на афганистанската столица.

Държавни служители панически напускат офисите си, американски хеликоптери започнаха да кацат в района на посолството на САЩ, за да евакуират дипломатите, докато талибаните затягаха обръча около столицата, описват ситуацията кореспонденти на агенцията на място.
 


Талибаните имат заповед да останат пред портите на Кабул и да не навлизат в града, заяви техният говорител Забиула Муджахид, цитиран от Франс прес.

Жител на едно от столичните предградия заяви пред агенцията, че там има въоръжени талибани, но не се водят боеве.

Президентският дворец съобщи в Twitter, че се чуват изстрели в много райони около Кабул, но силите за сигурност, в координация с международните партньори, контролират града, предаде Ройтерс.
 


Американски официални представители заявили пред агенцията, че дипломатите са откарани от посолството в укрепения район Вазир Акбар Хан.

Представители на талибаните водят преговори с афганистанското правителство за мирно влизане в Кабул, съобщи местната телевизия "1 ТВ", цитирана от ТАСС. По данни на друга телевизия, "Толо нюз", талибаните уверяват, че целта на тези преговори е "приключване на процеса по предаване на града под техен контрол в безопасни условия".

Телевизия "Ал Арабия" съобщи за сблъсъци между армията и талибаните в околностите на Кабул. Центърът на столицата - "Зелената зона", където се намират чуждестранните посолства, е под контрола на американските войски, които обезпечават и сигурността на столичното летище
 
БТА