/ Gulliver/Getty Images
Предишният президент на САЩ Доналд Тръмп призова своя наследник на поста Джо Байдън, който го смени в Белия дом през януари, да подаде оставка. Като причини Тръмп посочи победата на талибаните в Афганистан, но и, според него, лошото справяне на Байдън с други проблеми като пандемията от новия коронавирус, предаде Франс прес.

"Време е Джо Байдън, дискредитиран, да подаде оставка за това, че позволи това, което се случи в Афганистан", каза бившият американски президент републиканец в комюнике. Той изброи като други причини демократът Байдън да се оттегли "главозамавайщия ръст (на случаите) на ковид, бедствието (с нелегалните имигранти на мексиканската) граница, заличаването на енергийната ни независимост и парализата на нашата икономика".

Американската армия обезопаси летището на Кабул

"Това, което Джо Байдън направи с Афганистан, е легендарно", присмя се Доналд Тръмп. Той коментира с ирония, че оставката на неговия наследник "би трябвало да бъде нещо лесно, предвид факта, че той не бе избран по законен начин".

Бившият президент на САЩ продължава да твърди невярно, че е спечелил изборите през ноември миналата година, отбелязва АФП.

По-рано Тръмп вече разкритикува остро Байдън във връзка с Афганистан. "Това щe остане като едно от най-големите поражения в историята на САЩ", увери той в предишно комюнике.

Противоречиви съобщения за случващото се в Кабул, ситуацията се усложнява

Приключващото изтегляне на американските въоръжени сили от Афганистан, на фона на което талибаните предприеха своето мълниеносно настъпление, обаче бе договорено именно от Тръмп.
БТА