Там се намира целият персонал на посолството на САЩ
Американската армия обезопаси летището на Кабул, където вече са се събрали всички останали служители на посолството на САЩ в Афганистан, в очакване да бъдат евакуирани от страната, след като талибаните влязоха вчера в столицата, предаде Франс прес.

"Можем да потвърдим, че евакуацията в пълна безопасност на целия персонал на посолството вече приключи. Целият персонал на посолството се намира на международното летище "Хамид Карзай", чийто периметър е обезопасен от американската армия", каза говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс.

Посланик Рос Уилсън също е на аерогарата.

По-рано американският флаг бе свален от посолството на САЩ в Кабул.

Американските въоръжени сили поеха контрола върху въздушния трафик на летището на Кабул, което продължава да обслужва пътнически полети. През следващите 48 часа числеността на контингента, изпратен спешно от Съединените щати само за да подпомогне евакуацията, ще достигне близо 6000 души.

САЩ планират да прехвърлят извън Афганистан хиляди свои граждани, местни служители на своето посолство и техните семейства, както и други афганистанци, за които има особено голяма опасност.

Близо 2000 афганистанци, отговарящи на критериите по специална имиграционна програма, вече пристигнаха в Съединените щати през последните две седмици, отбелязва АФП.

САЩ са извели от Афганистан около 500 души, предимно свои граждани, каза пред Ройтерс високопоставен представител на Пентагона. Той добави, че броят на евакуираните ще се увеличи до 5 хиляди на ден, когато всички изпратени американски военни пристигнат в Кабул.

По-голямата част от западните дипломатически служители в Кабул вече са били евакуирани, каза представител на американското правителство.

Започна евакуирането на германските граждани от афганистанската столица, съобщи ДПА.

Противоречиви съобщения за случващото се в Кабул, ситуацията се усложнява

Първите от тях са пристигнали рано тази сутрин с американски самолет в Катар. На борда са били и четирима служители на швейцарското посолство в Афганистан.

В петък германското правителство реши да намали до минимум персонала на посолството на страната в Кабул, а вчера целият персонал бе откаран на летището на афганистанската столица, отбелязва ДПА.

Авиокампанията Емирейтс (Emirates) от Обединените арабски емирства спря всички полети до Кабул. Решението е в сила до ново нареждане, предаде Ройтерс.

Агенцията припомня, че друга авиокомпания, базирана в Дубай - Флайдубай (Flydubai), - обяви, че спира за неопределено време полетите до Кабул.

Кабул е под обсада, талибаните започнаха да нахлуват от всички страни


Над 60 държави междувременно призоваха всички афганистанци и чужденци, които искат да напуснат Афганистан, да бъдат оставени да го направят, предаде Ройтерс, като се позова на Държавния департамент на САЩ.

Летищата и сухопътните гранични контролно-пропускателни пунктове трябва да останат отворени, пише още в изявлението.

"Афганистанците заслужават да живеят в безопасност, спокойствие и достойнство. Ние, от международната общност, сме готови да им помогнем", пише в изявлението на Съединените щати и още около 65 държави, сред които Великобритания, Франция, Германия, Италия, Австралия, Канада, Япония, Южна Корея и Катар.
БТА