/ iStock/Getty Images
Падна и Кабул. Само една седмица се оказа достатъчна, за да превземат радикалните ислямисти властта в Афганистан. Стратегията на Запада се провали изцяло. Все още не е ясно дали Китай и Русия ще упражнят своето влияние, пише Deutsche Welle.

През последните дни ислямистите превзеха почти всичките 34 афганистански провинции, също както и големите градове на страната. Последен падна стратегически важният Джалалабад в източната част на страната, както и Мазар-и-Шариф, където преди беше главната квартира на германския Бундесвер. Вчера талибаните навлязоха и в столицата Кабул, превзеха президентския дворец и обявиха победата си.

Без съпротива

Афганистанската армия, която наброява 300 000 души, и която в продължение на две десетилетия беше обучавана, финансирана и въоръжавана от Запада, не оказа никаква съпротива.

„Не бягайте!“, викаха жители на афганистанската провинция Кандахар към напускащите войници и ги замеряха с камъни. Яростта на местните хора и на други места е голяма. Държавният глава Гани още преди това беше напуснал страната. Ал Джазира се позова на телохранителите на президента, съобщавайки, че той се се е отправил към столицата на Узбекистан Ташкент.

Сред жителите на Кабул цари паника, пред банките се извиха дълги опашки от хора, които се опитват да теглят пари.  Кадри от международното летище в Кабул, заснети в неделя, показаха огромни множества от хора, които се опитват да напуснат столицата и страната.

Ситуацията е хаотична, съобщават кореспонденти на западните медии. Американски войници са давали изстрели във въздуха, за да сплашат стотици афганистанци, опитващи са да блокират пистите за излитане, за да бъдат качени на един от военните самолети, напускащи Кабул, съобщи американски представител. Въпросните полети обаче са предназначени само за дипломати, членове на дипломатическите мисии и местни служители в посолствата. 

Петима загинали и тълпи от бягащи в опит да се качат на самолети, излитащи от Кабул

Германски десантчици на път за Кабул

Германия и останалите западни държави евакуират дипломатическия си персонал. В нощта към понеделник започна и евакуацията на германските граждани от Кабул. Германският Бундесвер изпрати транспортен самолет с десантчици, които да гарантират сигурността на изтеглящите се от Афганистан германски граждани и на местните хора, оказвали помощ на германската армия и администрация в Афганистан.

Американският президент Джо Байдън обяви, че че изпраща нови 1000 военнослужещи в Кабул, които да подсигуряват евакуацията. До момента там действат около 6000 американски войници. Американското правителство обяви, че предприема и мерки, за да гарантира сигурността на летището в Кабул. Британското министерство на отбраната също информира, че изпраща допълнителни свои войници в Кабул.

Тръмп призова Байдън да подаде оставка заради Афганистан

"Мирно предаване на властта"

Талибаните бяха обещали мирен преход на властта, но историята показва, че подобни твърдения трябва да се приемат със скептицизъм. Неясно остава каква позиция ще заемат Русия и Китай в този конфликт.

Повече от 60 страни настояват в обща декларация да се разреши на афганистанци и други граждани свободно да напуснат страната. Американското външно министерство настоява също летищата и границите да останат отворени. Декларацията е подписана от САЩ, Германия, Великобритания, Франция, Канада, Италия, Южна Корея, Япония, Австралия и Катар.

Светът за осигуреност на ООН ще обсъди днес критичната ситуация в Афганистан. Генералният секретар Антонио Гутериш изрази дълбока загриженост и призова ислямистките бойци към „крайна въздържаност“ в действията. Обединените нации са решени да съдействат за мирно решаване на конфликта и да оказват хуманитарна помощ на населението.
Deutsche Welle