Обръщали ли сте внимание колко ненужни елементи има по предметите и вещите, които използваме? Свикнали сме да не ги забелязваме или просто да не им обръщаме внимание. Но те имат конкретна цел.

Поставка под капачката

Чудили ли сте се, защо под капачката на безалкохолните напитки винаги има по едно кръгче от някаква странна материя, която сякаш си стои безцелно там? Тази гъвкава пластмасова мембрана е поставена там с цел течността да се запази под налягане и така газировката на безалкохолната напитка да си остане в бутилката. Кръгчето служи за уплътнител и по този начин се създава херметическа ключалка под капачката на бутилката.

10 неща, които ще изчезнат през следващите години

Издадените чертички на клавишите F и J

Ако разгледате внимателно клавиатурата на компютъра си ще забележите, че върху клавишите F и J има по една издигната чертичка. Ако сложите пръстите си на всеки от двата бутона с оребрение, ще забележите, че ръцете ви са в перфектна позиция и така ще можете да пишете много по-бързо.

Професионалните стенографи никога не поглеждат към клавиатурата си. Това се дължи именно на удобството, което създава оребрението на F и J.

клавиатура
ThinkStock/Getty Images


Дупката в клечката на близалката

Забелязали ли сте, че клечката на близалката има дупка? Това е направено с цел близалката да бъде хваната точно там и да не може да се откъсне цялото кръгче близалка от клечката.

близалка
ThinkStock/Getty Images

Мекият плат на вътрешната част на бельото

Целта на тази подплата е да абсорбира влагата и да осигури по-добра хигиена. Някои хора смятат, че това се прави, за да се оскъпява бельото, но други са на мнение, че това се прави за по-голям комфорт.

Десет неща, които незабавно трябва да изхвърлите (ВИДЕО)

Необяснимите капси по дънките

Обръщали ли сте внимание на металните капси по дънките и джинсите? Тези малки медни нитове са всъщност патентовани от Леви Щраус. Идеята за тях му хрумнала през 1829 г., когато забелязал, че панталоните на американските златотърсачи се износват много бързо.

Леви Щраус създава най-популярните в света панталони днес – дънките, по време на златната треска в Калифорния.

дънки
NOVA



И още:

13 реални вещи, за които се смята, че са прокълнати (СНИМКИ)

За какво служи малкото джобче на дънките?

Десет неща, които не трябва да подарявате (ВИДЕО)

Няколко неща, които не сте подозирали, че ги има (ВИДЕО)

Защо на джинсите у нас се казва дънки?

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук