/ ThinkStock/Getty Images
Всяка вещ има своя собствена история, но понякога тя звучи мистично и дори зловещо. За 13 напълно реални вещи, част от които са с голяма стойност и семейни реликви, се твърди, че носят проклятие на всеки, който ги притежава.

Картината „Русалските“ на руския художник Иван Крамской

Руският художник Иван Крамской е бил запознат, че според поверие момичетата, които се удавят, стават русалки. Той заявява, че не вярва в суеверия и рисува картината.
Платното е купено от виден колекционер, а след това в дома му започнали да се случват мистериозни неща, за които не се говорело свободно в обществото. Твърди се, че още първата вечер картина от колекцията му паднала с трясък на земята, без видима причина. Страх сковал всички обитатели на дома на колекционера. Всичко това навярно се дължи не на проклятие или лоша поличба, а на мрачната атмосфера, която излъчва картината.

Диамантът „Кохинор“

В миналото един от най-легендарните скъпоценни камъни е принадлежал на магове, персийци и индийски раджи. Зловеща мълва гласи, че диамантът е обвит в „ореол на смъртта“ и носи лош късмет на мъжете, които го притежават. Сега диамантът може да бъде видян в короната на британската кралица Елизабет Втора.
Според любители на мистичните теории, това обяснява защо на престола най-дълго се задържат жени.

Автомобилът "Little Bastard"

Модел на Порше е популярен като "Little Bastard". Автомобилът има славата, че е прокълнат. Смята се, че актьорът Джеймс Дийн се е блъснал с него, а след това са последвали трагични случки с всеки, който купи колата.
Леденият Йоци

Йоци е най-старата мумия на човек, открита в Европа. Тя е напълно запазена в продължение на 5000 години под ледовете на Алпите. Смята се, че мумията носи нещастие на всеки учен, който е работил по нея.
Седем от тях умират при странни обстоятелства. Последен си отива от този свят австралийският археолог Том Лой – откриват го мъртъв в дома му в началото на ноември 2005 г. Много учени отказват да работят с Йоци – поради страх да не си навлекат проклятие.

Картината „Поклонението на влъхвите“ на Питер Брьогел

Поверието гласи, че във всяко семейство, където картината се задържи по-дълго, жените не могат да раждат. Поради това платното е сменило редица собственици и в крайна сметка е останало в дома на хора, които вече имали деца и не се изплашили от проклятието.
Плантацията Миртал

Плантацията Миртал в САЩ се смята за обитавана от духове, тъй като е построена на мястото на старо индианско гробище. Легендата гласи, че мистериозното огледало, което може да бъде видяно в къщата, взима душите на хората.
Камъните от Улуру

Улуру е мистериозна оранжева планина в Австралия, където аборигените са извършвали техните ритуали в продължение на хиляди години. Според легендите, мястото е обитавано от душите на мъртвите. Туристите често си взимат камъчета за спомен, но местните жители твърдят, че това далеч не е добра идея. Необяснимо е твърдението, че австралийци са получавали писма от туристи, които съдържали камъче и молбата да бъде върнато обратно в Улуру.
Телефонен номер с много осмици

Този слух е от България! Телефонен номер, изобилстващ от осмици е бил собственост на трима души в продължение на 10 години. Всички те обаче починали преждевременно. Твърди се, че номерът вече не е достъпен, блокиран е от мобилния оператор, а днес не се ползва от никого.

Анабел

Куклата Анабел се съхранява в музей на окултизма. Тя се намира в специален шкаф, на който е изписано „В никакъв случай не отваряйте“. Според градска легенда парцалената кукла променя позицията си, когато е оставена без надзор. Наложило се дори да се търси помощ от екзорсист...
„Окото на Брама“

Един от най-мистичните диаманти на света е известен като „Окото на Брама“. Твърди се, че в миналото диамантът е бил в окото на статуята на бог Брахма в един от най-големите храмове в Индия. По-късно е бил взет от европейци. Тогава започнали да се случват неприятности на всеки притежател на диаманта, който е препродаван в различни краища на света.
Гробницата на Тутанкамон

Гробницата на Тутанкамон е открита през 1922 г. След това десетки души от екипа с учени умират. Това породило мистичната теория за проклятието на фараона. Някои твърдят, че гибелта на хората се дължи на отровни газове и гъбички, които са се развили в гробницата през годините.
Кутията на Дубик

Смята се, че Кутията на Дубик е най-проклетото нещо на света. Според легендата в нея е затворен зъл дух. Твърди се, че е била притежание на еврейка, оцеляла от Холокоста. Тя пренася кутията на Дибук в Америка и умирайки в адски мъки, завещава на наследниците си никога и при никакви обстоятелства да не се опитват да я отворят.
Картината „Венера“ на Диего Веласкес

Картината Венера“ се е сдобила с лоша слава. Първият купувач на картината внезапно фалирал. Когато това сполетяло и следващи притежатели на картината, тръгнала мълвата, че причината е в нея.
Понастоящем картината е в Националната галерия в Лондон и очевидно лошата й слава вече я е изоставила.

И още интересни новини и снимки:

Снимки: 13 от най-зловещите места в света

Египетският Индиана Джоунс: Вестниците са измислили проклятието на Тутанкамон

Най-зловещите сгради в света, сред тях е и паметникът на Бузлуджа (СНИМКИ)

Островът на куклите - най-зловещото място на земята

Къде в България може да настръхнете от страх?

Аокигахара - гората на самоубийците

Има ли духове в града на вещиците Сейлъм? (СНИМКИ)

Зловещата история на любопитната робиня с отрязано ухо (ВИДЕО)

Коя е Кървавата Мери? (ВИДЕО)

За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook