Египетският Индиана Джоунс: Вестниците са измислили проклятието на Тутанкамон
Египетският Индиана Джоунс: Вестниците са измислили проклятието на Тутанкамон / БГНЕС, архив
Египетският Индиана Джоунс: Вестниците са измислили проклятието на Тутанкамон
91502
Египетският Индиана Джоунс: Вестниците са измислили проклятието на Тутанкамон
  • Египетският Индиана Джоунс: Вестниците са измислили проклятието на Тутанкамон

За построяването на пирамидите египтяните са използвали повече мозъка, отколкото мускулите си. Те са познавали анатомията на камъните и са ги режели от по-слабата им страна. Превозвали са ги на дървени шейни и са ги качвали по специални рампи. Това каза в интервю за Дарик един от най-големите изследователи на пирамидите и на древноегипетската история като цяло, египтологът д-р Захи Хауас.

Как са живяли хората, строили пирамидите, от какво е починал Тутанкамон, къде е гробницата на Клеопатра и Марк Антоний и какви са тайните на тунела в Долината на кралете, за всичко това разказва Захи Хауас.

Г-н Хауас, Вие сте откривател на гробовете на строителите на пирамидите в Гиза, както и на Долината на златните мумии. Какво е най-интересното и най-важното за тези изключителни археологически обекти?

Откриването но гробниците на строителите на пирамидите е много важно, защото дава много информация за тях, при това за първи път. Вече знаем, че 10 000 души са участвали в строителството на Хеопсовата пирамида. Те са се хранели с хляб и месо всеки ден и са пиели бира. Има гробници и на занаятчиите и на техническия персонал. Установихме къде са живели. Там е имало пекарна, също и място, в което са държали осолена риба. Другото важно откритие е Долината на златните мумии. Хората, обитавали оазиса Бахария, са продавали вино. Оттам е идвало тяхното богатство и затова са можели да си позволят мумиите им да са покрити със злато. Аз не разкопах цялата долина, защото искам да оставя и на следващите поколения да направят своите открития.

Как са превозвани тези огромни каменни блокове, с каква техника са работели хората?

Построяването на пирамидите е мероприятие, в което е участвал целият народ. Египтяните са използвали мозъка си повече, отколкото мускулите си. Те са познавали анатомията на камъка. Той има както силни, така и слаби места. Строителите на пирамидите са режели камъните откъм по-слабата им страна, превозвали са ги от платото в Гиза с дървени шейни. Намерихме и рампите. Всичко това описвам в своята книга "Съкровищата на пирамидите".

Вие сте ръководител на екипа, изследвал мумията на Тутанкамон и опровергавате версията, че е починал от насилствена смърт. Каква е истинската причина за смъртта му?

Открихме дупка отзад на тила и затова всички мислеха, че е починал от насилствена смърт. Всъщност дупката е направена при балсамирането, за да се сложи вътре балсамираща течност. Тутанкамон е страдал от малария и е бил дюстабан - пръстите на краката му не се се оросявали добре. Затова се е возел на колесница, с която е претърпял инцидент, защото има фрактура на левия крак. Тоест той е починал от инфекция, а не е бил убит.

Вярвате ли в проклятието на Тутанкамон?

Проклятието на Тутанкамон се появява със смъртта на лорд Карнарвън*, който умира скоро след като открива гробницата. Той дава правата на вестник "Лондон таймс" да пише за откритието, а другите репортери не са имали какво да съобщят. И затова са създали легендата за проклятието. Когато сканирах мумията, ми се случиха неща, които накараха хората да вярват, че и мен ме застига това проклятие. Всъщност истината е, че когато затворите едно помещение за 3000 години и в него има мумия, там ще се образуват микроорганизми. Археолозите в миналото са били нетърпеливи, бързали са и затова са били заразявани от тези бактерии. Затова, когато отварям гробница, аз я оставям един ден да се проветри и едва тогава започвам да работя.

Друг интересен обект, по който сте работили, е тунелът в Долината на кралете. Бихте ли разказали за него?

Стигнахме до 500 метра под земята. Разкрихме гробницата на фараона Сети I, той е баща на Рамзес II. Вероятно тунелът не е завършен по времето на Сети I , защото той не е управлявал дълго. Аз мисля, че има таен тунел вътре в гробницата, който всъщност трябва да прокопаем. Рамзес II е управлявал цели 60 години, затова мисля, че е имал време да построи гробница вътре в гробницата.

В друго ваше интервю казвате, че мечтаете да откриете гробницата на Клеопатра и Марк Антоний. Докъде стигна това ваше проучване?

През миналия месец направихме проучване със скенер. Той ни показа 3 важни местоположения. Едното е вътре в храма, а другите две са извън него. През декември започваме да копаем и тогава ще разберем. Или ще я намерим, или пък не.

Как и кога възникна интересът Ви към археологията и кога разбрахте, че именно това е вашето призвание?

Това стана, когато за първи път тръгнах да копая и намерих статуя в средата на една гробница. Когато започнах да я почиствам си казах: "Ето, намерих любовта си". И оттогава това е моята страст.

Случвало ли ви се е понякога да изпитвате страх?

Не. Аз съм смел човек. Знам, че ще разкрия някаква тайна и дори никога не си слагам маска на лицето.

Коя е най-интересната археологическа забележителност в Египет, според Вас?

Хеопсовата пирамида, Свинксът, мумиите, Тутанкамон. Всички тези 4 неща са изключително интересни и привличат хора от всички краища на света.

Наричат ви египетския Индиана Джоунс. Как приемате това?

Аз съм щастлив, че целият свят гледа на мен като на един приключенец, който разкрива археологически забележителности.


*Джордж Хърбърт Карнарвън е британски египтолог, патрон и помощник на археолога Хауърд Картър в разкриването на гробницата на Тутанкамон. Започва разкопки в Тива през 1906 г., но понеже е аматьор, скоро изпитва нужда от професионалист и търси помощта на Картър. Заедно публикуват труд, който е обобщение на работата им - „Пет години изследване на Тива". Разкопките продължават след Първата световна война и през 1922 г. Картър открива гроба на Тутанкамон.