Египетският Индиана Джоунс за проклятията, Тутанкамон и Хатшепсут
Египетският Индиана Джоунс за проклятията, Тутанкамон и Хатшепсут / БГНЕС, архив
Египетският Индиана Джоунс за проклятията, Тутанкамон и Хатшепсут
84207
Египетският Индиана Джоунс за проклятията, Тутанкамон и Хатшепсут
Египетският Индиана Джоунс за проклятията, Тутанкамон и Хатшепсут
  • Египетският Индиана Джоунс за проклятията, Тутанкамон и Хатшепсут
  • Египетският Индиана Джоунс за проклятията, Тутанкамон и Хатшепсут

Световноизветсният египетски археолог Захи Хауас е в България по повод 90-та годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Египет. В лекцията си той говори за работата си по търсенето на гробницата на Клеопатра и Марк Антоний в рамките на птолемейския храм до Александрия, за проучванията с робот в Голямата пирамида, както и за откритията си за семейството на Тутанкамон, направени чрез ДНК и скенер.

Ето какво каза Захи Хауас:

Казвам се Захи Хауас и работя като археолог, в Америка ме наричат Индиана Джоунс.

Работата ми е в Египет. Всички археологически разкрития, които съм направил съм ги направил в Египет. Сред тях са гробовете на строителите на пирамидите, гроба на Xатшепсут и нейната мумия и мумията на Тутанкамон и други.

За владетелката на египетската държава Хатшепсут

Всъщност преди Хатшепсут е имало три царици, които са управлявали Египет.

Това което открих за нея е, че тя е била доста пълна жена, починала на 55 години от рак, имала е и диабет. Но тя е била изключителен силен владетел управлявала е Египет 22 години и Тутмос 3-ти синът на нейния съпруг, не я е убил противно на това, което се говори. Не, всъщност тя е работила за интересите на Египет, за неговата сила и величие, Хатшепсут е била регент на Тутмос 3-ти и именно заради величието на египетската държава е омъжила дъщеря си за него.

За проклятието

Проклятието винаги спохожда радиоводещите, които взимат интервю от д-р Захи Хауас и след това вече спират да говорят по тази тема.

Първият, който е сполетян от това проклятие е лорд Карнаван, британски лорд който е финансирал провеждането на разкопките, починал е 3 месеца по-късно. Това, което на мен ми се случи е, че когато занесохме мумията на Тутанкамон за рентгеново изследване с рентгенови лъчи уредът спря да работи за час. Случиха ми се и други подобни неща, но това беше най-важното. И всяка радиоводещата, което провежда дълго интервю с мен просто ще бъде сполетяна от това проклятие, ще я споходи фараона през нощта.

За смъртта на Тутанкамон

Тутанкамон е починал на 18-годишна възраст бил е покосен от редица заболявания сред които плоскостъпие, лошо оросяване на долните крайници и малария. Също така никой не го е убил, починал е в злополука.

За връзката между подредбата на звездите от съзвездието Орион и подредбата на пирамидите

Това въобще не е вярно, става дума за човек, който нищо не разбира от темата, вероятно може да има психични отклонения,този,  който е написал тази книга. Няма никаква връзка между подредбата на звездите от съзвездието Орион и подредбата на пирамидите. Не е вярно и твърдението, че пирамидите са на повече от 10 000 години, те са на точно 4 700 години. Открихме гробовете на строителите на пирамидите и доказахме чрез тях, че те са египтяни и пирамидите са египетски. Става дума за фантазии на писател, чиято единствена цел е да се прочуе без никаки доказателства.

За книгата „Съкровищата на пирамидите"

Древните египтяни са използвали мозъка си, а не само мускулите. Един камък, който тежи 8 тона си има своите слаби места, както и човека, които могат да бъдат използвани за неговото разцепване. Самото придвижване е ставало върху дървени трупи чрез търкалянето им. Аз съм написал книга специално за това. Тя се нарича „Съкровищата на пирамидите" в нея съм описал от къде е взет строителния материал, от къде са взети камъните, как е станало придвижването им, как е станало ломенето им. Разкрито е, например, че камъните на Хеопсовата пирамида са взети от кариера на 30 метра от нея. Хеопс е управлявал 32 години всички камъни са взети от кариери, които се намират близо до Хеопсовата пирамида бройката им е около 1 милион, но масата им е между половин и един тон на каменен блок.

Моментът на откриването е едно неописуемо чувство, което няма как да се изпита от друг освен от този, който е направил откритието.