За какво служи малкото джобче на дънките?
За какво служи малкото джобче на дънките? / Thinkstock/Getty Images

За какво служи малкото джобче в големия джоб от дясната страна на дънките? За какво е измислено, каква му е функцията и как да го използваме по предназначение?

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Вие можете да си го ползвате като останалите джобове, само че там да седи нещо по-дребно или по-ценно. Един познат си държи например USB там, други слагат дребни монети. Изобщо каквото щете, това си дръжте там. Някои панталони, не точно дънки, а по-скоро официални, имат вътрешно джобче. Това вътрешно джобче се нарича билетно. Някога господата са си държали там билетите за влак-едни дребни правоъгълни картончета, не тези чаршафи, които издават сега. Така че и при дънките, говорим за началото на XX век, това джобче е можело да изпълнява функцията на билетно, стига човек да пътува с дънки, джинси, деним или както щете му викайте. Имахме специална Питанка по въпроса какво означават тези термини.

Връщаме се на джобчето. По време на „златната треска" в него са били слагани парченца злато. Има и такъв вариант на отговора. Ние не бихме му се доверили. Не в това е тайната на дизайна. През 60-те и 70-те години това джобче е предназначено за презервативи, но само според някои поп културни групи, не е било замислено по този начин. Дребни монети, презервативи, златни късчета, USB, банкноти, сгънати на квадратче или билети за влак. Всичко може да си сложите в малкия джоб вече, поради простата причина, че едва ли носите у себе си онова нещо, за което специално е бил проектиран този джоб. А именно джобен часовник. Джобните часовници затова се наричат така, защото трябва да се прибират в някакъв джоб, докато са закачени на верижка. Ето защо на жилетките на господата, които те задължително са носили, има два малки джоба, може и един, но по-често са два.

Часовникът се закача с верижка на копче, а самият той се спуска в едното джобче. Верижката елегантно виси. Ако обаче по някаква причина господинът не може да носи жилетка или му се налага нагоре да е малко по неглиже, тогава часовникът му трябва да се носи и в джоб на панталона. Закача се за гайка или за колана и се пъха, но не директно в големия джоб, а в малкото джобче от дясната старана. Това е тайната на дизайна. За първи път се появява през 1902 година и с течение на годините става все по-малко това джобче. Причината е, че джобните часовници изчезват, но дизайнът става запазена марка. Така че хората вече си държат във въпросното джобче каквото си поискат и всичко е на мястото си, включително и въпрос като този.

Ако имате още въпроси, питайте Питанка. Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук

Питанка има и видео канал във VBOX7, където можете не само да четете и да слушате, но и да гледате