Защо на джинсите у нас се казва дънки?
Защо на джинсите у нас се казва дънки? / Thinkstock/Getty Images

Защо на джинсите у нас се казва дънки? Откъде идва този термин и какво общо има с магарето, след като никъде другаде не се казва така на тези панталони?

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Дали ще казвате дънки, джинси или деним е все едно и също в общи линии. Става дума за дебел памучен плат, оцветен в синьо или индиго, изключително здрав, прекрасна работна дреха, предпочитан от мореплавателите още XV век. Всичко започва от Генуа. Генуезките моряци са се обличали в такъв плат, а той скоро е станал популярен в цяла Европа, особено във Франция. Генуа на френски е Генз и понеже на италиански се произнася Дженуа, оттам на плата с характерния цвят започнало да се казва дженз, джинс, джин и така нататък. Ето ви откъде е дошло джинси. Генуезки панталони.

Обаче Франция страшно си паднала по този плат и се опитала да произведе подобен, но нямала точно технологията. Във фабриката на семейство Андре в Ним успели да направят нещо, почти същото. Платът серж деним, който по-късно става известен само като деним. Любопитното е, че самите французи казвали, че този плат е цвят джин, тоест генуезкия цвят. В САЩ немският емигрант Леви Щраус отваря заедно с брат си фабрика и към тях се присъединява латвийският евреин Якоб Давид - Джуейкъб Дейвис. И те заедно измислят един трик за подсилване на плата - медните капси, които дънките имат и до днес. Това превръща техните дрехи в още по-здрави и популярни. Щраус и Дейвис произвеждат предимно кафяви дънки. Но имат и сини. Правят се в Америка, макар че легендата твърди, че си получавали плата от онзи нимския деним. Това икономически не изгодно, между нас казано, не са го правили. Но да приемем, че са имали оригинален деним.

Развитието на дънките в Америка е главозамайващо. С помощта на умна реклама те се превръщат в модна икона и всички носят такива дрехи. Оттам блу джинсът, денимът, дънките се асоциират с американците и следователно Източният блок не гледаше с добро око на тях, като западняшко влияние, макар да става дума за почти средновековна дреха за моряци. Дънките обаче, внимание, не идват от магаре. Да, на английски donkey е магаре, но няма нищо общо. В Америка никой не нарича тези панталони магаре. Откъде накъде пък магаре. Още по-странното е, че в социалистическия лагер ще се използва английска дума.

Дънки идва от грешното произнасяне на дънгари, а дънгари е всъщност плат, подобен на денима, също син, макар и произведен по малко по-различен начин. Името вероятно идва от селцето Донгари, близо до Мумбай, откъдето е памука за плата. По едно време обаче технологичните различия между генуезкия плат, нимския и дънгари остават на заден план и здравите дрехи в син цвят стават известни като джинси, деним или дънгари. У нас първите подобни панталони всъщност са дънгари, не блу джинс, или пък деним И затова останало тяхното име. Разбира се, произнесено погрешно, заради апокрифния характер на термина и различния статут на тази дреха. От дънгари станало дънки. Ето ви тайната на думата, с която наричаме блу джинса.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук