Магнезият е минерал, който има огромно значение за здравето. Той поддържа функциите на клетките, помага за регулирането на калций, калий и натрий. Освен това магнезият е важен за дейността на мозъка и нервната система, костите, нормалната функция на сърцето. Недостигът на магнезий е все по-често срещано явление, но не е нужна лекарска експертиза, за да разберете, че имате нужда от него. Ето как тялото ти подсказва, че има нужда от магнезий:

Един от основните показатели при магнезиев дефицит е умората. Изследвания сочат, че от 300 до 1000mg магнезий са достатъчни за намаляването на хроничната умора.

11 скрити причини да се чувствате постоянно уморени (СНИМКИ)

Сред признаците са и крампи в долните крайници. Те се получават, когато мускулът се стегне сам, след което известно време не може да се отпусне. Тъй като магнезият участва в нервно-мускулните сигнали, се счита че той е една от главните причини за схващанията.

крампи
ThinkStock/Getty Images

Магнезиевият дефицит често води до нарушения на съня, безпокойство и хиперактивност. Магнезият е от жизнено важно значение за функционирането на Гама-аминобутирова киселина. Тя действа като успокояващ невротрансмитер в централната нервна система. Киселината спомага за пренасянето на нервните импулси в организма и влияе на начина, по който реагираме на стреса, контролирайки нивата на възбудимост и напрежение. Затова е добре да се поема магнезий преди лягане.

Кои са най-често срещаните хранителни дефицити и как да си ги набавим с храната?

Дефицитът на магнезий увеличава риска от развитие на костни проблеми. Това може да доведе до повишен риск от фрактури. Недостигът на магнезий може да намали нивото на калций в кръвта, а калцият е от съществено значение за поддържането на здрави кости.

Магнезият е мощен съюзник срещу умора, стрес и недоспиване

Честото и голямо желание да се яде сладко също показва, че в организма липсва магнезий.

сладко
ThinkStock/Getty Images

Сред източните на магнезий за ядките, семената, зърнените храни, боб, зеленчуци и риба.

храни
ThinkStock/Getty Images


И още:

Два пъти по-малко магнезий има в храната ни

Специалисти определиха най-полезните за здравето храни

Храните за здрав сън – ядки, черен шоколад, банани и още...

СЗО: Милиони хора страдат от липса на магнезий

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук