Белим и махаме семките на редица плодове и зеленчуци, но дали това винаги е добра идея? Оказва се, че не. Всъщност 99% от хората по света хвърлят някои храни, които са много полезни, пише "Ню Йорк таймс". Ето някои от тях:
Семената от пъпеш
Семките обикновено са първото нещо, което хвърляме, когато почистваме пъпеша. Но те са пълни с протеини, фибри, витамин Е и магнезий. За да ги използвате, изпечете ги във фурната.
Обвивката от лука
Тези люспи са богати на кверцетин, който намалява кръвното налягане и помага за поддържането на имунитета. За да се възползвате от полезните им свойства, можете да ги сварите заедно с зеленчуци например и след това да отстраните люспите. Те обаче ще са пуснали своите полезни съставки.
Кората от диня
Тя е богата на аминокиселината цитрулин, която може да подобри кръвообращението. Можете спокойно да я пасирате в блендер и да я добавите към плодова салата, сладолед или освежаващо смути.
Яде ли се кората на бананите и суперхрана ли е?
Листата на целината
Те са изключително вкусни и пълни с магнезий. Тази подправка изгражда мускулите и укрепва костите с калций витамин C. Пригответе ги както всички други листни зеленчуци и ги добавете в пилешка или зеленчукова супа.
Плодовете и зеленчуците и техните лечебни действия
Кората от портокал
Всеки знае, че миришат страхотно, но вероятно не знаете, че освен това са богати на фибри. Те действат благоприятно върху храносмилателния тракт, а витамин C засилва имунитета. Красиво за декорация и полезно за организма ще бъде, ако ги настържете върху риба или пиле.
Източник: БГНЕС