Десет храни с магически сили
Десет храни с магически сили / ThinkStock/Getty Images

Авокадо, чиа семена, киноа, кейл - светът е полудял по екзотичните хранителни продукти, наричани още суперхрани.

Ето кои са десетте най-популярни сред тях.

Акай бери

Десет храни с магически сили
netinfo
Палмата Акай расте в Южна Америка. Твърди се, че плодът ѝ, приличащ на боровинки, подпомага метаболизма, т.е. води до отслабване. Освен това съдържа много антиоксиданти, които забавят процеса на стареене и изглаждат бръчките. Акай бери подобрява също така енергийния баланс и издръжливостта на организма.

Авокадо

Десет храни с магически сили
netinfo
Авокадото е един от най-богатите на мазнини плодове в света, които обаче не ни карат да пълнеем. То съдържа ненаситени мастни киселини, които намаляват нивото на холестерола в организма и подобряват сърдечно-съдовата дейност. Зеленият плод с формата на круша съдържа и много витамини, полезни за кожата, косата, имунната и нервната системи.

Чиа семена

Десет храни с магически сили
netinfo
Казват, че тези малки семенца, богати на протеини и на мастни киселини Омега-3 и Омега-6, имат вълшебни качества. Още преди 5000 години древните маи и ацтеките са ценили свойствата им и са ги използвали и като лекарство. В интерес на истината чиа семената нямат почти никакъв вкус.

Годжи бери

Десет храни с магически сили
netinfo
Годжи бери е смятан за един от най-полезните плодове на света. Той подсилва имунната система и сърцето, стабилизира кръвното налягане, дарява енергия, забавя стареенето. Този плод е много полезен и за очите и кожата.

Кейл

Десет храни с магически сили
netinfo
Този суперпродукт се промъква в менюто на все повече хора. В САЩ зелето кейл отдавна е хит: предлага се като смути, салата и в какви ли не други вариации. Кейлът е истинска витаминозна бомба: 100 грама от него са достатъчни за покриване на дневните ни нужди от витамин C. Освен това зелето кейл е богато на витамин А и съдържа минерални вещества като желязо и калций.

Джинджифил

Десет храни с магически сили
netinfo
При стомашно-чревни заболявания джинджифилът е незаменим помощник - той подобрява оросяването с кръв на червата. Спира възпалителните процеси и подпомага възстановяването на чревната лигавица. Джинджифилът разкрива лечебите си свойства най-добре изсушен. В прясно състояние той е лютив на вкус, но пък засилва съпротивителните сили на организма.

Куркума

Десет храни с магически сили
netinfo
Индийската подправка куркума е позната на хората от хилядолетия. Тя е една от съставките на кърито. Подобното на джинджифил растение е смятано за свещено. Куркумата подобрява процеса на храносмилане, намалява нивото на холестерола, действа като антиоксидант, а има и противовъзпалително средство.

Бадеми

Десет храни с магически сили
netinfo
Който иска да направи нещо за здравето си, трябва да изяжда по няколко бадема на ден. Освен, че те притъпяват глада, бадемите помагат много на сърдечната дейност и намаляват риска от диабет и алцхаймер. Бадемите съдържат от "добрите" мазнини - като тези на авокадото.

Киноа

Десет храни с магически сили
netinfo
Малките зрънца киота са наричани с много имена: "зърното на инките", "ечемикът на Андите", "перуански ориз". Смятани са за едни от най-добрите източници на растителни белтъчини. Те не съдържат глутен, съдържат всичките девет най-важни за човека аминокиселини, имат антиоксидантно действие и са изключително богати на минерали.