Ако често сте уморени, заложете на зелени листни зеленчуци, варива, ядки, пълнозърнести продукти, черен шоколад
Ако често сте уморени, заложете на зелени листни зеленчуци, варива, ядки, пълнозърнести продукти, черен шоколад / ThinkStock/Getty Images
Недоспиването не само влошава настроението и прави човек кисел и раздразнителен, но крие рискове от редица здравословни проблеми - затлъстяване, сърдечносъдови болести, диабет.
 
В борбата срещу умората, стреса и недостатъчния сън мощен съюзник е магнезият, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на експерти от компанията за природни здравословни продукти "БетърЮ".

13 храни за качествен сън (СНИМКИ)
 
Недостигът на магнезий - проблем за 70 процента от хората, води до отлагане на млечна киселина и съответно до мускулни болки, крампи и възпаления, обяснява основателят на компанията Андрю Томас.

СЗО: Милиони хора страдат от липса на магнезий
 
Минералът играе роля в над 300 биохимични реакции в тялото, например за правилно функциониране на мускулите, за здрави кости, за регулиране на кръвното налягане

Минералът играе роля в над 300 биохимични реакции в тялото
Минералът играе роля в над 300 биохимични реакции в тялото ThinkStock/Getty Images

Адекватното количество магнезий допринася за регулиране и на цикъла на съня и подпомага качествената почивка. Елементът съдейства и за понижаване на "стресовия" хормон кортизол, който може да попречи на заспиването.

Два пъти по-малко магнезий има в храната ни
 
В добавка към това, помагайки за отпускането на мускулите, магнезият предизвиква спокойно "сънливо" усещане.
 
Хората, които постоянно се оплакват от умора, стрес и недоспиване, могат да се възползват от чудодейните свойства на минерала, приемайки го под формата на хранителни добавки или чрез храни като зелени листни зеленчуци, варива, ядки, пълнозърнести продукти, черен шоколад.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА