Недоспиването и вредите, които ни нанася
Недоспиването и вредите, които ни нанася / ThinkStock/Getty Images

Химична реакция в мозъка кара хората, които не си доспиват, да ядат повече, при това най-вече нездравословни храни, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ. Ефектът е същият като у хората, които огладняват, след като са пушили марихуана.

Учени от Чикагския университет установиха, че при недоспиване производството на алкалоида ендоканабиноид в мозъка се увеличава и в резултат нараства удоволствието от консумацията на бонбони и други вкусни, но нездравословни храни.

Как правилно да наваксваме със съня?

Недоспиването може да повлияе върху вземането на решения и контрола на импулсивното поведение. Това навежда на мисълта, че хората, които не си доспиват, са с намалена способност да устоят на изкушението да консумират нездравословни храни.

Авторите на изследването припомнят, че около една трета от американците не си доспиват, а три четвърти са с наднормено тегло. Подтикът към преяждане е нещо сложно, а недоспиването може да играе по-голяма роля, отколкото се смяташе досега, отбелязаха учените.

За здравословния сън е важно не колко спите, а кога лягате

"Недоспиването потиска когнитивните способности и човек е по-предразположен към преяждане", заяви Ерик Ханлън от университета. „Ако имаш до себе си "Сникърс" и си се наспал, можеш да контролираш естествената си реакция. Ако обаче си недоспал, желанието да ядеш някои храни става по-силно, а способността да устоиш на изкушението да ги консумираш намалява".

Изследването обхванало 14 здрави мъже и жени. Участниците трябвало да спят два пъти в лабораторна среда, като всяко от посещенията им включвало 4 нощи. Едното било свързано с нормален 8,5-часов сън, а другото - с ограничен 4,5-часов сън. Били изследвани гладът, апетитът и консумацията на храна по време на двата 4-дневни периода.

30 минути недоспиване разрушават здравето

Всеки ден на участниците били давани сходни ястия три пъти дневно. Когато не си доспивали, участниците заявявали, че се по-гладни и имали по-силно желание да ядат в следобедните часове. Същите участници изяждали два пъти повече снаксове, ако имат неограничен достъп до тях.

Учените открили по-високи нива на ендоканабиноида 2-арахидоноилглицерол у участниците, които не си доспивали. Пикът бил в средата на следобеда, когато те били най-гладни.

Още една причина да се излежаваме през уикенда

"Посланието е, че недоспиването е свързано с много вреди", отбеляза Ханлън. „Важно е да си дадем сметка, че достатъчният сън е важен за доброто здраве".

Резултатите от изследването са публикувани в Sleep.

Източник: БТА